Bakan Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Biz ülkemizde de girişimci üniversite kavramını yerleştirmek istiyoruz'' dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılışına katılan Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, akademik yılın hayırlı olmasını diledi.

Günümüzde kalkınma anlayışının değiştiğini kaydeden Yılmaz, ''Eskiden toprağa dayanan kalkınma anlayışı artık yerini bilgi ekonomisine bıraktı. Baktığınızda daha fazla bilgi ve teknoloji üreten yerler kalkınıyor. Bu anlamda biz üniversiteyi aynı zamanda bir kalkınma kurulu olarak, bir yerin kalkınması için olmazsa olmazlardan görüyoruz. Bugünkü dünyada ülkeler, madenle, şu varlığı bu varlığı ile değil, insanıyla öne çıkıyor. Üniversite gibi bu insan potansiyelini yetiştiren kurumlarda kalkınmanın en stratejik kurumu oluyor. Üniversite tabi eğitim verecek, bilim üretecek; ama kalkınmanın ana faktörlerinden biri olduğunu unutmayacak'' ifadesini kullandı.

-''Üniversiteler girişimci olmalı''-

Üniversitelerin girişimci olması gerektiğini dile getiren Yılmaz, ''Girişimci üniversite sadece eğitim verip araştırma yapmıyor. Aynı zamanda bilginin katma değere dönüşmesini sağlayarak, kendisi için yeni gelir ve diğer donanımlarını güçlendirmiş oluyor. Biz ülkemizde de girişimci üniversite kavramını yerleştirmek istiyoruz. Kendini güçlendiren yenileyen kaynak sağlayan bir üniversite olmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Üniversitelerin yatırımcıları cezbeden bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Ülkemizi kalkınma bölgelerine ayırdık. 6 bölgeye ayırdık. Ankara'ya bu kadar yakın olup 5. bölgede olması Çankırı için çok önemli. Burada Üniversiteye de önemli görevler düşüyor. Yatırım için gelenler, elektrik, su var mı diye bakıyordu. Şimdi üniversite var mı, yarın yapacağım yatırımlarda bana nasıl katkı sağlar diye bakıyorlar. Bu nedenle üniversite önemli. Bu açıdan yeni üniversitelerimizi biz çok taktirle izliyoruz. Yeni üniversiteler içinde bulunduğu yöreyle yakın bağlar kuruyor. Eskiden böyle değildi, toplumla bağlantı kuramayan bir üniversite yapımız vardı. Biz üniversitelerin de topluma fayda üretmesini bekliyoruz. Yeni üniversitelerimiz de bunu yapıyor.''

Üniversitelere, hükümetin destek verdiğini belirten Yılmaz, ''2000 yılında bütün üniversitelere ayrılan bütçe 249 milyon liraymış, 2013 yılında 3 milyar 365 milyon. 12 yıllık süreçte biz katkıyı buraya taşıdık. Bu büyük bir katkıdır. 2006 yılından sonra yeni 50 devlet üniversitesi,30'un üzerinde vakıf üniversitesi kuruldu. Üniversitelerin bu değişiminin gerçekleşmesi için YÖK'ün de reform edilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

-''Üniversite mezunu şoförümüz, tamircimiz de olmalı''-

Üniversite eğitimi görenlerin sayısının arttığını söyleyen Yılmaz, ''Önümüzdeki dönemde bütün toplum üniversite mezun olacak. Artık üniversite mezunu şoförümüz de tamircimizde olmalı. Ben üniversite mezunuyum sadece devlette çalışırım, büyük firmalarda çalışırım zihniyeti değişmeli. Artık üniversite mezunu insanlarımız her işi yapabilmeli. Bu toplumun her işe muhtaç olduğunu da bilmemiz lazım'' ifadesini kullandı.

Fırsat eşitliğinin oluşmasında üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirten Yılmaz, ''Anadolu'nun ekonomide, sanatta, kültürde daha fazla devreye girmesi için üniversiteler çok önemli. Sadece dar kesimler açısından gelişme olmaz. Bütün Anadolu'ya nimetleri dengeli yayacaksak, üniversiteler çok önemli. Üniversitelerden öğrencilerini onları en iyi şekilde rekabete hazırlamalarını bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Ardından, Üniversite senato kararıyla Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş tarafından Yılmaz'a fahri doktora unvanı verildi.

Sağlık Yüksekokulu Spor Salonu'nda yapılan açılış törenine, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Muhabir: Özgür Alantor

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA