Gümrük Müdürlüğü İle Mükellefler Uzlaşı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, bir hata sonucu alınmayan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) son 3 yıldır tahakkuk eden vergilerinden kaynaklı yaşanan itilafın gümrük müdürlüğü ile mükellefler arasında uzlaşı sağlanarak çözüldüğünü söyledi.

Gümrük Müdürlüğü İle Mükellefler Uzlaşı
Nadiroğlu, 6111 Sayılı Yasa’nın gümrük mevzuatına getirdiği en büyük yeniliklerden birinin ise, gümrük alanında yükümlülerle idare alanında ortaya çıkan gümrük vergileri ve alacaklarına ilişkin ihtilaflar için ‘Gümrük uzlaşması” yolunu tesis etmesi olduğunu kaydetti.

Van’da da yaklaşık 500 firmaya ait 2 bin 180 beyannamenin bir hatadan dolayı 2009, 2010 ve 2011 yıllarına ait Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun peşin beyanda bulunmasına rağmen ödeme yapılmadığından kaynaklanan bir uyuşmazlığın yaşandığını dile getiren Nadiroğlu, “VATSO olarak bu uyuşmazlığın giderilmesi için gerek Van Valiliği, gerek ilin milletvekilleri ve gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde başlattığımız girişimler sonucu Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile mükelleflerimizi bir araya getirdik. Gümrük müdürlüğü yetkilileri, itilaflı olan 500 firmamızın yetkilileri ile karşılıklı görüşerek tümü ile uzlaşma sağlandı. Dünden beri Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı ve Uzlaşma Komisyonu Başkanı Muharrem Çakır ile mükellefler bir araya gelerek karşılıklı mutabakatla vergilerden belli bir oranda indirim sağlanması şartı ile uzlaşıyorlar. Bu da bölgemizin esnaf ve tüccarı açısında olumlu bir gelişmedir” dedi.

Gümrük müdürlüğü uzlaşma komisyonu ile üyeler için odanın bünyesinde tahsis edilen toplantı salonlarında çalışmaların yürütüldüğünü de kaydeden Nadiroğlu, “Dünden beri yaptıkları özverili çalışmalarından dolayı Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı ve Uzlaşma Komisyonu Başkanı Muharrem Çakır ile ekibine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

VATSO Sınır Ticareti Gurubu Başkanı Fevzi Çeliktaş ise, uzlaşmanın sağlanması için büyük gayretler sarf eden VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ile Van Valisi Münir Karaloğlu’na teşekkür etti .
Kaynak: İHA