'Plastine' kadavra ile anatomi dersi

Mevlana Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, anatomi dersini, anatomist Gunther von Hagens'in ''plastinasyon'' yöntemiyle bozulmadan yıllarca kullanılabilir hale getirdiği kadavra ile yapıyor.

'Plastine' kadavra ile anatomi dersi
MÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Zararsız, ülkemizde kadavra temininin oldukça zor olduğunu söyledi.

Kadavranın ancak gönüllü bağış yöntemiyle temin edilebildiğini belirten Zararsız, şunları kaydetti:

''Mevlana Üniversitesi olarak Gunther von Hagens'in yaptığı kadavralardan faydalanıyoruz. Ülkemizde sadece 2 ya da 3 üniversitede bu kadavradan mevcut. Bu 'plastine' kadavrayı Almanya'dan temin ettik. Gunther von Hagens'in özel geliştirdiği 'plastinasyon' yöntemiyle elde edilmiş. Kadavra özel bir plastik maddeden geçirilerek bu şekle getiriliyor ve bozulmadan uzun yıllar kalabiliyor. Böylece toksit maddelerin etkisinden öğrencilerimiz ve diğer personelimiz korunmuş oluyor.''

KADAVRA SAYESİNDE DAHA İYİ EĞİTİM ALACAKLAR

Bu kadavra sayesinde öğrencilerin her türlü anatomik bilgiyi detaylı şekilde öğrenebileceğini, iç organları, kasları ve diğer bütün oluşumları görmüş olacaklarını dile getiren Zararsız, ''2. sınıflarımıza kas sistemini anlattık. Bugünlerde de kalp ve solunum sistemi bölümünü anlatıyoruz. Kalp, ciğerler ve diğer organlarla ilgili eğitimlerini bu kadavra sayesinde daha iyi alacaklar'' diye konuştu.

Zararsız, kadavra teminindeki sıkıntının aşılabilmesi için bağış sayısının artması gerektiğini, ilgililerin tıp eğitimine destek amacıyla bu hususa önem vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.

PLASTİNASYON NEDİR?

Vücuttan çıkarılan sıvı ve yağların yerine likit plastik konularak kadavraların sertleştirilmesini sağlayan ve bozulmasını önleyen yönteme plastinasyon adı veriliyor.

Gunther von Hagens tarafından geliştirilen yöntemle korunan kadavralar ''Orjinal Vücut Dünyası Sergisi'' (Body Worlds) ile birçok ülkede insanların ziyaretine açılıyor.
Kaynak: AA