İspanya'da Karşı Yüz Binlerce Kişi Yürüdü

İspanya'da hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına karşı yapılan genel grev kapsamında yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.

Gösterilere en büyük katılım Madrid ve Barcelona'da oldu. Başkent Madrid'in şehir merkezinde Atocho istasyonu ile Colon Meydanı arasındaki büyük bulvarı dolduran binlerce İspanyol, kortejin önündeki''Bizi geleceksiz bırakıyorlar'' yazılı pankartın arkasında yürüdü.

Sendika liderlerinin de katıldığı, eğitim, sağlık sektörü çalışanlarının çoğunlukta olduğu gösteride ''Kesintiler öldürüyor'', ''Sosyal politika karşıtı hükümet, meşruluğunu kaybediyor'', ''Böyle gitmez'', ''Kesintilere hayır, şantaj istemiyoruz'', ''Adalet'', ''Demokrasi'', ''Bizi temsil etmiyorlar'' yazılı pankartlar dikkati çekti.

Göstericiler, ''Bu krizin faturasını biz ödemeyeceğiz'', ''Hayır, hayır bu siyasetçiler bizi temsil etmiyor'', ''İstifa'' sloganları attı.

Öte yandan genel grevden dolayı İspanya'nın birçok yerinde hayat durdu. İçişleri Bakanlığı kaynakları TSİ 19.15 itibariyle çıkan olaylardan dolayı ülke genelinde gözaltına alınanların sayısını 117 olarak açıkladı.

Ayrıca 18'i polis, 40'tan fazla yaralı olduğu bildirildi.

Sendikaya bağlı olan gruplar başkent Madrid'in farklı bölgelerinde, genel greve katılmayan esnafa zorla kepenk kapattırırken, kent merkezindeki birçok bankomatiğin de zarara uğradığı görüldü.

İşçi sendikalarına göre katılımın yüzde 77 düzeyinde olduğu genel grevde 700'den fazla uçuşun iptal olması, özellikle Katalonya bölgesindeki otomobil fabrikalarının tamamen iş bırakması, elektrik tüketiminin normal bir güne nazaran yüzde 12,5 düşmesi öne çıktı. İspanyol hükümeti, ülke tarihinde ilk defa bir yıl içinde ikinci defa yapılan genel grevi ''normal geçti'' diye değerlendirdi.

Kaynak: AA