Yenimahalle'de Nazım Hikmet Coşkusu

Modern meddah tavrıyla kitlelerin beğenisini kazanan Sunay Akın'ın Aydınlanmanın Yapakları isimli oyununda anlattığı Mehmet Ali Paşa'dan Nazım Hikmet'e ve Müjdat Gezen'e giden bölüm, büyük ustayla aynı adı taşıyan Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi'nde duygu seli yaşattı.

Yenimahalle'de Nazım Hikmet Coşkusu
Yenimahalle Belediyesi'nin Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Cumhuriyet Etkinlikleri kapsamında sahneye çıkan Akın'ın fotoğraf karelerinden yola çıkarak anlattığı zincirleme hayat hikayeleri seyircileri büyüledi. Akın'ın 1827 yılında Almanya'dan kaçarak Osmanlı Devleti'ne sığınan 12 yaşındaki Karl ile başlayıp Nazım Hikmet'e uzanan ve büyük ustadan, Müjdat Gezen'e giden hayat hikayesi izleyicilerin gözlerini doldurdu.

Hikayeye göre; Almanya'daki bir yetimhaneden kaçan Karl isimli bir çocuk gemilerde miçoluk yaptı ve çalıştığı geminin Marmara Denizi'nden geçtiği sırada Kız Kulesi'nin yakınlarında denize atladı. Bekçi tarafından kurtarılan Karl, Saray'a teslim edildi. Mehmet Ali adını alan Karl, 1878 yılında imzalanan Berlin Anlaşması'nda Osmanlı'yı temsil eden 3 kişiden biri olan Mehmet Ali Paşa oldu.

Mehmet Ali Paşa'nın torunu Celile'nin bir erkek çocuğu oldu. Bu çocuğun adı Nazım Hikmet Ran'dı. Şiirleriyle bir nesli peşinden sürükleyen büyük usta, gizlice şiirlerini okuyan Ömer Deniz ile birlikte "Orduyu isyana teşvik etmek" suçlamasıyla tutuklandı. Genç bir subayken tutuklanıp 6 yıl ceza alan Deniz, cezaevinden çıktıktan sonra bir oyuncak atölyesi açtı. Mahallenin çocuklarına oyuncak yaparak geçimini sağlayan Deniz bir süre sonra yanına bir de çırak aldı.

Maddi durumu çok kötü olan çırak, bir gün ustasına "Mahallenin çocukları bizim yaptığımız oyuncaklarla oynuyorlar ama benim bir oyuncağım yok" dedi.

Deniz bunun üzerine "Yarın okuldan önce erkenden işe gel sana bir sürprizim var" dedi.

Ertesi gün oyuncakçı dükkanına giden çırak ustasının kendisine hediye ettiği kuklayı görünce sevinçten havalara uçtu. İlk gösterisini kuklasıyla o gün okul arkadaşlarına yapan çırağın adı Müjdat Gezen'di.

BorSunay'ın tek kişilik başarılı performansını en ön sıradan izleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, gösteriyi ayakta alkışlayanların arasındaydı. Katılımından dolayı Sunay'a plaket veren Yaşar, "Hepimiz demokratik-laik cumhuriyete borçluyuz. Borcumuzu çevremizi aydınlatarak ödeyeceğiz. İnsanların mezhebine, ırkına bakmadan birlik olup aydınlatacağız. Cumhuriyeti bu şekilde savunacağız" dedi.

Kaynak: İHA