Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kaya Açıklaması

Bilecik Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ali Kaya, diyabetin, teknoloji ve artan obezite ve yanlış beslenme alışkanlıklarıyla dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artmaya devam ettiğini bildirdi.

Dr. Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen ve tedavisi mümkün olmayan hastalık olduğunu ve hastalığın pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklandığını belirtti.

2025 yılında dünyadaki diyabet hastası sayısının 285 milyonu bulacağının tahmin edildiğini, Türkiye'de de bu rakamın 10 yılda 5 milyondan 10 milyona yükseldiğinin görüldüğünü ifade eden Dr. Kaya, şunları kaydetti:

''Türkiye'de diyabetin görülme sıklığı bekleneninde ötesinde bir hızla artıyor. Araştırmalar, Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun 2030 yılı için tahmin ettiği diyabetli hasta sayısına Türkiye'nin şimdiden ulaştığını gösteriyor. Türk Diyabet Vakfı, 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin, 50 yaş üstü her 4 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu açıkladı.

Yaşam boyu süren ve kesin tedavisi olmayan hastalığın iyi tedavi edilmemesi durumunda ciddi organ hasarlarına yol açtığı biliniyor Bu arada kalp damar hastalıkları ve 20 yaş üstü körlüğün bir numaralı sebebinin diyabet olduğu ve hemodiyalize giren her 2 hastadan birinin diyabetli olduğu açıklandı. Diyabet tedavisinde önemli adımlardan biri de, yaşam değişikliği terapisidir. Bu değişiklik kişilerin hem aç kalmadan kilo vermelerini sağlamakta, hem de kan şekeri seviyelerini dengeli takip etmelerine yardımcı olmaktadır.''

Diyabetin, küresel ölümlerin dördüncü önemli nedeni olduğunu belirten Dr. Kaya, diyabetli kişilerin yüzde 50'sinin, sağlık durumlarının farkında olmadığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Muhsin Arslan

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA