Uşak'taki İki Kadın Atlı Cirit Takımı Sporcuları, Sahada Mücadele Edecek Rakip Bulamayınca, Dizilerde ve Filmlerde Dublörlük Yapmaya Başladı

Soner Kılınç - Uşak'ta kurulu bulunan iki kadın atlı cirit takımı sporcuları, müsabaka yapacak rakip bulamayınca dizilerde ve filmlerde dublörlük yapmaya başladı.

Türk ata sporu atlı ciridin, erkeklerin yanı sıra kadınlar tarafından yapıldığı tek yer olan Uşak'ta, kadın ciritçiler, müsabaka yapacak rakip bulamamaktan şikayetçi.

Erkek takımları farklı illerden cirit takımları ile müsabakalar yapma imkanına sahipken, rakipleri olmadığı için sadece gösteri maçı yapmak zorunda kalan kadın ciritçiler, bu boşluktan istifade ederek farklı alanlara yöneldi.

Uşak Bayan Atlı Cirit Kulübü Kaptanı Aysun Yılmaz'ın, İzmir ve İstanbul'da aldığı dublörlük eğitimini, diğer arkadaşlarına aktarmasıyla kadın ciritçilerin bir çoğu, var olan yeteneklerini de kullanarak dizilerde ve filmlerde, başta atlı ve kılıçlı sahneler olmak üzere aktristlerin yerine dublör olarak görev almaya başladı.

Aysun Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bayan cirit takımının başında bulunduğunu, bu süre zarfında çok sayıda kadın ciritçi yetiştirdiğini, ancak yeterli desteği bir türlü bulamadıklarını söyledi.

Kendilerine rakip kadın cirit takımı bulamadıkları için sadece erkeklerle gösteri maçlarına çıkmak durumunda kaldıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Başka illerde de cirit sporu yapılıyor, ancak bayan cirit takımı yok. Biz de kendimize oynayacak rakip bulamayınca filmlerde dublörlüğe başladık. İlk olarak ben İzmir ve İstanbul'da bu konuda eğitim aldım. Sonra orada öğrendiklerimi arkadaşlarıma aktardım. Onlar da benim kadar usta dublörlük yapabilir. Her biri at üstünde çok rahat hareket edebiliyor. Haftada üç gün antrenman yapıyoruz, sporcularımız setlerde kadın oyuncuların yapamadıkları zor hareketleri yapıyor.''

Yılmaz, takım olarak dublörlüğün yanında kadın oyunculara eğitmenlik de yapabileceklerini ifade ederek, ''Kadın oyunculara ata binme, kılıç kullanma, at üstünde ok atma sahneleri için özel eğitimler verebiliriz'' dedi.

-''Dublörlük zor ve bir o kadar zevkli''-

Kulübün dublörlük yapan sporcularından Seda Yıldırım ise halen TRT'de yayınlanan ''Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam'' dizisinde dublörlük yaptığını belirterek, dublörlükten büyük keyif aldığını dile getirdi.

Küçük yaşlardan itibaren ata bindiğini ve at üstünde en zor hareketleri yapabildiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

''Bizim için ata binmek günlük işimiz. At üstünde cirit oynuyoruz, zor hareketleri yapıyoruz. Dublörlük teklifi gelince hiç düşünmeden kabul ettim. Dublörlük zor ama bir o kadar keyifli. Bunu geliştirmek istiyorum. Belki bir gün yurt dışında filmlerde de dublörlük yapabilirim.''

Uşak'ta kurulu bulunan diğer kadın cirit takımı olan Tuğra Atlı Bayan Cirit Kulübü sporcusu Deniz Demirel de 5 yıldır cirit oynadığını, rakipsizlikten başladıkları dublörlüğün ise kendileri için yeni bir heyecan olduğunu belirtti.

Yayıncı: Osman Kurt
Kaynak: AA