Thk İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Model Uçak Okulu Müdürü Arslan'ın Açıklaması

Oktay Özden - Türk Hava Kurumu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Model Uçak Okulu Müdürü Mehmet Arslan, 2012 yılında üretimini yaptıkları 60 bin model uçağı, çocuklara havacılık sevgisini aşılamak için ülke genelindeki okullara ücretsiz gönderdiklerini bildirdi.

Arslan, AA muhabirine, 1935 yılında kurulan okulda, yurdun değişik bölgelerinden gelen öğrencilere yönelik ücretsiz olarak imalat ve uçuş olmak üzere çeşitli model uçak kursları düzenlediklerini söyledi.

Havacılığı genç nesillere sevdirip, yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayan Arslan, ''Burada bu sebeple çeşitli havacılık kursları düzenliyoruz. Model uçak kursları da bunlardan biri. Buradaki bütün model uçaklar uçar vaziyette. İmalatları, testleri yapıldıktan sonra uçuruluyorlar. Bu kursları öğrencilere ücretsiz veriyoruz'' dedi.

Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte yürüttükleri bir uygulama kapsamında öğretmenlere de model uçak eğitimi verdiklerini açıklayarak, ''Öğretmenlerimiz buraya gelerek model uçak eğitimlerini aldıktan sonra görev yaptıkları okullarında havacılık kollarını kuruyorlar ve öğrencilerine burada havacılıkla ilgili öğrendikleri bilgileri aktarıyorlar'' diye konuştu.

Ülke genelindeki okullara model uçak malzemelerini ücretsiz gönderdiklerini aktaran Arslan, şunları kaydetti:

''Biz bu faaliyetleri daha önce Türkkuşu Genel Müdürlüğü'nde yapıyorduk. Geçen sene Türk Hava Kurumu Üniversitesi Türkkuşu'nda açıldı. Bu sebeple sportif havacılık okulları da Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Havacılık Eğitim Merkezi'ne taşındı. Dolayısıyla artık üretimler geçen seneden itibaren burada yapılıyor.''

Arslan, okulların havacılık kollarına gönderilen malzemelerin kurumun atölyelerindeki makinelerde üretildiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlk etapta bu uçakların planları, model uçak öğretmenleri tarafından çizim programlarında çizildi. Daha sonra bu çizimler bilgisayara, ve makinelere aktarıldı. Bizim çizdiğimiz uçakların planlarıyla ince levhalar üzerine lazerle kesim yapıldıktan sonra ortaya çıkan malzemeler, paketleme sisteminin ardından okullara gönderiliyor. Makineler tam kapasiteyle çalıştığında yapıştırıcısı, plastik aksamıyla birlikte günde ortalama 800 model uçak üretimi yapılıyor. Yaklaşık bu yıl 70 bin model uçak üretimi yaptık. Havacılığı sevdirip yaygınlaştırmak için model uçaklardan 60 binini ülke genelindeki okullara gönderdik. Stoğumuzda 10 bine yakın uçağımız var, halen de üretime devam ediyoruz.''

Söz konusu uçakların, havacılığa ilk adımda yapılan serbest model uçaklar olduğunu ifade eden Arslan, ''Çocuklarımız, 10 yaşından itibaren okullarında bunları yapmaya başlıyorlar. Bir uçağın nasıl uçtuğunu, nelerden oluştuğunu görüyorlar ve kendi imal etmiş oldukları uçakları uçuruyorlar. Bu da onlar için büyük avantaj'' ifadelerini kullandı.

Arslan, ayrıca merkezde eğitim gören kursiyerlerin, daha sonra radyo kontrollü ve serbest model uçaklarla yarışmalara katılabildiklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA