Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Kutluay'dan Açıklama

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

Kutluay, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarının başında tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların yer aldığını ifade etti.

Organ ve doku bağışı noktasında daha fazla hassas olunması gerektiğine dikkati çeken Kutluay, şunları kaydetti:

''Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı ne yazık ki her geçen gün artmaktadır. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Bugün ülkemizde böbrek bekleyen yaklaşık 40 bin böbrek hastası bulunmaktadır ve bu hastalar potansiyel böbrek bekleyen hastalardır.

Diyaliz, böbrek hastaları için yardımcı bir tedavi şeklidir. Ancak kalp, karaciğer hastalarının diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları yoktur ve uygun organ bulunamazsa kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedirler. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.''

Muhabir: Özgün Tiran / Salih Baran

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA