12 Kasım Depremi'nin 13. Yıldönümü

Bolu'da, 12 Kasım 1999 depreminde yaşamını kaybeden 48 kişi düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Aradan geçen 13 yıla rağmen hafızalarda ki tazeliğini koruyan ve Bolu’da 48 kişinin yaşamını yitirdiği, 353 kişinin de yaralandığı 12 Kasım Depremi törenleri sabah saatlerinde ile başladı.

12 Kasım 1999 Depremi anma etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen programa Bolu Vali Yardımcısı Cemal Polat, Belediye Başkanı AK Parti'li Alaaddin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Program Okul Müdürü Hayri Mısırlıoğlu’nun günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Mısırlıoğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz çıktı.

“DEPREMDEN ÖNCE ZEMİN ETÜDÜ NEDİR BİLMEZDİK”
Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen programda konuşan Başkan Yılmaz, “Depremden önce gelişigüzel yapılan binaların halen risk taşıdığına işaret etti. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, depremden sonra yapılan binaların güvenilir ve sağlam yapılar olduğunu belirterek, "Depremden önce ise zemin etüdü nedir bilmezdik. Şu anda ise zemine dayalı binalar yapmaya başladık. Ama depremden önce yapılan binalarımız halen daha riskli.’’ dedi.

Bolu’da yaşanan depremlerin ardından birçok derslerin alındığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, ”İlimiz deprem kuşağında yer aldığından sürekli depremlere maruz kalacağımız bir yerde yaşamımızı devam ettiriyoruz. Dünyada da en çok deprem olan bölge Japonya. Bu ülkede meydana gelen 7 şiddetinde ki depremler çok basit depremler. Bu depremlerde ölen sayısı da çok az oluyor. Ama bizim ülkemizde 5-6 şiddetinde bir deprem meydana geldiğinde çok ciddi kayıplar olabiliyor. Böyle olunca hata depremde mi? Bizde mi? Diye düşünmek durumundayız. Son teknik veriler gösterdi ki hata tamamen bizde. Vatandaşlarımızda ve yöneticilerimizde. Bu gerçeği çok sayıda kayıplar vererek geçte olsa anladık. Depremden sonra yapılan binalarımız bir mühendis olarak söylüyorum ki güvenilir ve sağlam yapılar. Depremden önce ise zemin etüdü nedir bilmezdik. Şu anda ise zemine dayalı binalar yapmaya başladık. Ama depremden önce yapılan binalarımız halen daha riskli. Elle atılan betonla yapılan yapılar halen daha riskli. Ülkemiz çok önemli bir karar verdi. Şu anda ki hükümetimizden Allah razı olsun, Sayın Başbakanımızdan Allah razı olsun, depremde zarar gören bütün binaların yeniden yapılanması ile ilgili çok önemli bir karar aldı ve dünyada böyle bir kararı alacak başka bir ülke yok, başka bir hükümette yok. Hangi binalarımız depreme dayanıklı değil bunun çalışmasını da bizlere verdi. İnşallah bu çalışmayı el birliği ile çok düzgün olarak yaparız ve olası bir depremde can kaybına neden olabilecek binalarımızı doğru tespitlerle yıkarız, ondan sonra da TOKİ vasıtasıyla bu binalarımız yönetmeliğe uygun olarak yapılır ve daha güvenilir binalara kavuşuruz”

“BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ İYİ YAPARSAK SİZ DE YAKINLARINIZI KAYBETMEZSİNİZ”
Konuşmasını salonda bulunan öğrencilere yönelik sözleriyle tamamlayan Başkan Yılmaz, “Geleceğimiz olan sevgili öğrenciler; her şeyi sizlerin daha iyi ortamlarda yaşamlarınızı sürdürmeniz için iyi bir şekilde planlamaya çalışıyoruz. Sizlerin daha huzurlu ve rahat bir ortamda yaşayabilmeniz için üzerimize düşeni eğer biz iyi yapabilirsek sizde bundan sonra inşallah depremlerde sallanırsınız, heyecan duyarsınız ama ne kendinizi, nede yakınlarınızı kaybetmezsiniz diyor, depremlerde yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

“ÜLKEMİZİN YÜZDE 96’SI DEPREM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYADIR”
Ülkemizin yeryüzünün en tehlikeli deprem kuşağında olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Vali Vekili Cemal Polat da, “Ülkemiz Akdeniz, Alp ve Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Ülkemiz topraklarının yüzde 96’sı da farklı oranlarda deprem riski tehlikesiyle karşı karşıyadır. Böylesine önemli riskleri olan bir ülke de olmamız nedeniyle depremden önce gerekli hazırlıkları, gerekli alt yapıyı ve yönetmelikleri devreye sokmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir deprem sadece can kaybı ve yaralanmalara neden olmuyor, ekonomik yönden de ülkenin üzerine çok büyük mali yükler getiriyor.” dedi.

Konuşmaların ardından ilköğretim okulu öğrencileri tarafından hazırlanan deprem konulu tiyatro gösterisiyle program sona erdi .