Şimşek: Fiş kesmeyen esnafın yakasına yapışırız

Maliye Bakanı Şimşek'in "Fiş kesmeyen esnafın yakasına yapışırız" sözlerine esnaftan destek geldi.

Şimşek: Fiş kesmeyen esnafın yakasına yapışırız
Esnaftan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e destek geldi. Bakan Şimşek'in geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Fiş kesmeyen esnafın yakasına yapışırız ' şeklindeki açıklamasının ardından önceki gün de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı 'Esnafla savaşmıyoruz, işini iyi yapanı destekliyoruz ' demişti. Mısır Çarşısı esnafı, iki bakana 'arkanızdayız' mesajı verdi.

Olması gereken bir uygulama

Esnaf Kerim Öker, müşterileri arasında turistlerin yoğunluk oluşturduğunu, Mısır Çarşısı'ndaki bazı dükkan sahiplerinin bunu fırsat bilerek fiş vermediğini söyledi. Fiş kesmeyene ceza kesilmesini 'olması gereken bir uygulama' olarak gördüklerini belirten Öker, 'Biz bu kadar dikkat ederken başka bir esnafın kurallara riayet etmemesi adil değildir. Ben fişimi veriyorsam komşum da vermeli. Herkesin kurallara uyması gerekiyor ki bu ülke bir yerlere gelebilsin ' dedi.

Cezası neyse kesilsin

Çarşı'da kuruyemiş dükkanı bulunan Süleyman Daştan, fiş kesen esnafın ödediği verginin fiş kesmeyene de hizmet olarak döndüğünü kaydetti. Daştan, 'Ben vergimi veriyorsam herkes versin. Fiş kesmeyen esnafa da cezası neyse kesilsin ' diye konuştu.

Kredi kartının yaygınlaşmasıyla birlikte fiş kesimlerinin mecburen arttığını ifade eden Bülent Önel, bunun da etkisiyle esnafın kartla satışa sıcak bakmadığını belirtti. Önel, 'Devletin bu vergileri toplaması lazım. Esnaf yarın öbür gün ceza yemek istemiyorsa fişini verecek ' dedi.

Vatandaş fişini istesin

Serbest meslek erbabı Ersan Uçan, yaptıkları satışlarda müşterilerinin çoğunluğunun fiş istemediğini söyledi. Vatandaşın vergi iadesi uygulaması varken fiş konusunda hassas davrandığını hatırlatan Uçan, 'Ancak şimdi kimse fiş istemiyor. 'Fiş almayayım indirim yap' diyor. Kestiğimiz fişler bize kalıyor. Bu iş sadece esnafın inisiyatifine kalmamalı. Vatandaş da fişini istemeli ' şeklinde konuştu