Meü’de ‘Türkiye'de Çağdaşlaşma Tartışmaları' Konferansı

İçel Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Azman, Cumhuriyet ideolojisinin bizzat bir 'çağdaşlaşma projesi' olarak ortaya çıktığını söyledi.

Meü’de ‘Türkiye'de Çağdaşlaşma Tartışmaları' Konferansı
MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre , Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından başlatılan ' Cumhuriyet Konferansları Serisi ' nin ilki 31 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirildi .

" Türk Sosyolojisinde Batılılaşma/Çağdaşlaşma/Modernleşme Tartışmaları " başlıklı konferansı Fen - Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç . Dr . Ayşe Azman verdi . Çiftlikköy Kampusu Prof . Dr . Uğur Oral Kültür Merkezi ' nde gerçekleştirilen konferansa MEÜ Genel Sekreteri Doç . Dr . Burak Çimen , Fen - Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Fevzi Demir , öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı .

Batılılaşma , çağdaşlaşma , modernleşme tartışmalarının , sosyolojisinin tartıştığı temel alanlardan biri olduğunu kaydeden Doç . Dr . Azman , bu üç kavramın kullanımının belirli bir seyir izlediğini ; Cumhuriyet döneminde kullanılan ' batılılaşma ' kavramının 1960 ' dan sonra yerini ' çağdaşlaşma ' kavramına bıraktığını , ' modernleşme ' kavramının ise 1980 ' li yıllardan sonra yaygın olarak kullanıldığını ifade etti .

Sosyolojinin , Türkiye’de Cumhuriyet ideolojisi ile uyumlu olarak belirlendiğine dikkat çeken Azman , Cumhuriyet ideolojisinin bizzat bir ' çağdaşlaşma projesi ' olarak ortaya çıktığını söyledi .

Batılılaşma kavramının , toplumsal değişme açısından yönünü batıya çevirmek , doğu medeniyetinden batı medeniyetine geçiş olarak tanımlandığına işaret eden Azman , " Böyle bir medeniyet değiştirme anlayışında belli başlı sorular ve sorunlar karşımıza çıkıyor . Bu sorulardan başlıcaları ' Batıdan ne alınacak? Bize ait değişmeden ne kalacak? ' Bu soru , sosyolojimizin tartıştığı temel problemlerden ve Türk siyasal yaşamında en fazla tartışılan konulardan bir tanesi . Bu , hem batılılaşmanın ya da medeniyet değiştirmenin bir kimlik sorunu olarak biçimlendiğini gösteriyor hem de batılılaşma karşısında alınan siyasi ve toplumsal tutumları açıklıyor . Bu soruya verilen yanıt , Türkiye ' de batılılaşmanın yönünü belirliyor” dedi .

Türkiye ' nin modernleşme tarihinde , toplumsal devrimlerin benimsenemediği , tutucu güçlerin tasfiye edilemediği , toplumsal yapının değişime direnç gösterdiği gibi tartışmaların süregeldiğine değinen Doç . Dr . Azman , 1980 sonrasında modernleşmenin yönteminin mercek altına alındığını ve modernleşmenin neden başarılı olamadığı sorusuna cevap arandığını aktardı . Sosyolog Bayhan Sezer ' in görüşlerine de yer veren Azman , Sezer ' in bu üç kavram yerine ' Batıcılaşma ' kavramını önerdiğini ; bu üç kavramın , toplumsal kimlik krizini daha derinleştirdiği , batının bizi eşit bir aktör olarak görmeyeceği , batıcılığın dilencilik olduğu görüşünden bahsetti .

Konferans , Doç . Dr . Azman ' ın dinleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla son buldu .
Kaynak: İHA