Alman Bakan: Suriye Konusunda Ab ve Uluslararası Kuruluşlar Daha Faal Olmalı

Almanya Federal Cumhuriyeti Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Avrupa Birliği (AB) uluslararası topluluk ve kuruluşlarının, ülkelerinden kaçan Suriyeli sığınmacılarla ilgili daha faal olması gerektiğini söyledi.

Alman Bakan: Suriye Konusunda Ab ve Uluslararası Kuruluşlar Daha Faal Olmalı
Leutheusser-Schnarrenberger, Kilis'te, sığınmacı Suriyelilerin kaldığı konteyner kent ziyaretinin ardından Gaziantep’e geldi. Alman Bakan, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 'Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi'ni gezdi. Burada eğitim gören Suriyeli çocuklarla mozaik yapan ve aileleriyle de görüşme imkanı bulan Leutheusser- Schnarrenberger, gördüğü manzaradan çok etkilendi. Şahane bir projenin hayata geçirildiğini kaydeden Leutheusser-Schnarrenberger, “Burada Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ortaya koymuş olduğu bu çalışmadan son derece etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Ülkelerinden aileleriyle birlikte kaçan çocuklara burada bir eğitim, faaliyette bulunma imkanı sunulmuş. Çocukların burada neşe içinde ders yaptığını görüyorum. Çocukların mutlu ve neşeli bir şekilde burada eğitim görmelerinden çok mutlu oldum. Büyükşehir Belediyesi ve valinin de desteğiyle çocukların geleceğine yatırım yapılmış. Gerçekten çok etkilendim. Türk hükümeti, yerel yönetim, ülkelerinden kaçan insanların kendilerini memleketlerinde hissetmeleri için çok şey yapmışlar.” diye konuştu.

Türk hükümetinin ortaya koyduğu hizmetten ve çalışmalardan son derece etkilendiğini anlatan Alman Bakan, “Alman hükümeti olarak da sığınmacıların burada barınmalarıyla ilgili olarak biz de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bunun için de ilk adım bugün atıldı. Bugün Kilis’teki konteyner kentte Alman Kızılhaçı ile Türk Kızılayı’nın ortaklaşa yürütecekleri 200 bin avro değerinde bir proje yapıldı. Bu, bir başlangıç. Bununla bir işaret koyuyoruz. Bunun devamı da gelecek diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

'Batı ülkelerinin, Türkiye’yi, Suriyeli mültecilere yardım konusunda yalnız bıraktığı' ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Leutheusser-Schnarrenberger, Birleşmiş Milletler (BM)’in üstlendiği bir takım görevler olduğunu hatırlatarak, “Ama bunun dışında uluslararası topluluk ve kuruluşların, AB’nin daha faal olması gerekiyor. Zannediyorum, önümüzdeki aylarda bununla ilgili adımlar atılacaktır.” değerlendirmesini yaptı. Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da uluslararası otoritelerin, Suriye’de yaşanan drama sessiz kalmamaları ve Türkiye’nin kucak açmasına destek olmalarını hep beklediklerini, bu desteğin de yeni yeni gelmeye başladığı dile getirdi. BM’nin ve yardım kuruluşlarının güzel desteklerinin olduğunun altını çizen Dalmaz, “Umuyorum, bundan sonra biz bu dramı iyi anlatırsak, oradan destek geleceğini ben ümit ediyorum. Bizim yapacağımız, öncelikle kendi imkanlarımızla burada yanıbaşımızda cereyan eden hadiselerde duçar olan insanlara destek olmak. Bugün temiz simaların olduğu bu müessese, yerel yönetim duyarlılığı noktasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ekibinin bir hizmetidir. Bugün gerçekten bu temiz simaları görünce, Suriye’nin özgür ve kendi kendine yeten bağımsız Suriye’nin geleceğini görüyorum. Bundan dolayı çok mutluyum. Burada bizim de duyarsız kalmamız mümkün değil. Bu kadar insanımız daha dün refah içinde yaşarken, bugün zor durumda. Biz sahip çıkarsak, birlikte geleceğe daha ümitle bakabiliriz diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.