SAMMAR 'Samsun Bulaşması'nda

Karadeniz Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akyüz, insanların kanlı bıçaklı dahi olmaları halinde Samsun’un çıkarları söz konusu olduğunda ortak hareket etmelerinin şehrin menfaatine olduğunu söyledi.

SAMMAR 'Samsun Bulaşması'nda
Haberexen Yayın Grubu’nun 5. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında North Point Otel’de gerçekleştirilen ‘Ortak Paydamız Samsun Buluşmaları’nın 9'uncusunun konuğu Karadeniz Perakendeciler Derneği (PERDER) üyeleri oldu. Karadeniz Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akyüz Süpermarketler'in sahibi Bayram Akyüz, PERDER Bölge Koordinatörü Bülent Erhan, SAMMAR Genel Müdürü Şuayip Çeşme, Dostlar Market'in Sahibi Mülayim Tuğlu, Çelikler Süpermarket’'in sahibi Veysel Çelik ve Tekkeköy Değişim Market’in Aslan Kutbay ile Ömer Kutbay, Haberexen Yayın Grubu Başkanı Mustafa Çakır’ın konuğu oldu.

PERDER Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akyüz, Samsun’un geçmişteki parlak günlerine döndürülmesinin tek yolunun kentin menfaatleri söz konusu olduğunda herkesin el birliği yapması olduğunu söyledi.

Akyüz, “Kökeni nereli olursa olsun Samsun’da seçilen siyasilerimiz eğer ortak paydamız Samsun ise bu kentin menfaatine çalışmalı. Eğer bu kentin menfaatine değil de nereli ise, o şehrin menfaatine çalışıyor ve yatırımları oraya aktarıyor ise, işte Samsun’un önündeki en büyük engel budur. Elbette Samsunlu olmayan ama burada seçildiği için bu kentin menfaatine çalışan insanlarımız da var. Ancak gelişmeler bunun çok sağlıklı yürümediğini gösteriyor. Sadece 15 yıl öncesine kadar Samsun Karadeniz Bölgesi’nin İstanbul’u idi. Bizler buradan Artvin’e kadar bütün illere mal satardık. Şimdi öyle bir konuma düştük ki biz oralardan mal temin eder hale geldik” dedi.

SAMMAR Genel Müdürü Şuayip Çeşme, toplantıda Samsun’u İstanbul’a benzeterek, Samsunluluk ruhunun var olduğunu ancak İstanbul ile aynı şekilde sahip olduğu kozmopolit yapı nedeni ile fitili ateşleyecek kişilerin az olduğuna inandığını ifade etti.

Çeşme, "Samsun’da aslında fitil ateşlendikten sonra Samsunluluk ruhu var. Ancak fitil ateşlenemiyor. Samsun’da başlatılan 'Samsun’da var, Samsun için al' kampanyasında fitil yakıldıktan sonra çok güzel sonuçlar alınabilirdi. Ama fitil yakılamadı. Görev sivil toplum örgütlerine kaldı. Sivil toplum örgütleri de amacına uygun faaliyet gösteren yerler olmadıkları için başarı da olmadı"diye konuştu.

Dostlar Market’ten Mülayim Tuğlu, yerel yönetici, siyasetçi, bürokrat, sivil toplum örgütü ve iş adamlarının bir araya gelerek Samsun için ne yapılabileceğini sorgulamaları gerektiğini ifade etti.

Çelikler Süpermarket’ten Veysel Çelik, Tuğlu’nun sözlerine istinaden Kayseri’nin gelişmişliği konusunda şehir dinamiklerini oluşturan yapının Kayserili olması konusuna vurgu yaptı.

Samsun’da 6 market sahibi olarak SAMMAR çatısı altında buluştuklarını ve bir araya geldiklerini belirten Veysel Çelik, “SAMMAR projesi gibi bir proje Türkiye’de başka çıkmadı. Buda bizim Samsunluluk ruhumuzun ne derecede olduğunu gösterir. Halen daha bunu yapmak için uğraşıyorlar. Ama altı kişi ile kalmayıp 20 kişi de olabilirdik. Olmadı fakat o ruh bizde var” ifadelerini kullandı.

Tekkeköy Değişim Market’ten Aslan Kutbay, kökeni Samsun dışından olan şehrin ana dinamiklerinin bütün enerjisini bu kente değil de menşeyi olan şehre verdiğini öne sürdü .
Kaynak: İHA