Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov: Türk Şirketleri Bizi Kapı Olarak Kullansın

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türk şirketlerin Rusya pazarına girmek için Tataristan’ı 'sıçrama alanı' olarak kullanmasını istediklerini belirtti.Minnihanov, "Ülkemizi bir pencere ve kapı olarak kullanmanızı istiyoruz." dedi.

Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu Bursa’da başladı.

Hilton Otel’de gerçekleştirilen foruma, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever’in yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput ve iki ülkeden işadamları da katıldı.

Forumda konuşan konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov, Tataristan için Türkiye dünyanın ileri gelen partnerlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ortak işletmeler yönünden birinci sırada yer aldığını belirten Minnihanov, "Tataristan Türk ilişkileri özellikle enerji alanında gelişmekte. Ülkemizde onlarca Türk firması bulunmaktadır. Tataristan’da otomotiv sanayi gelişmiş bulunmaktadır. Kamaz, ağır vasıta sanayinde faaliyette bulunuyor. Kamaz, Avrupa ve Amerika şirketleri ile ortak işletmeler kurdu. Yapısal destek açısından sanayi parkı ile birlikte faaliyette bulundu. Özel ekonomik bölgelerin daha da genişleyeceğinden eminiz. 200’e yakın şirket faaliyete başladı.

Bunlar arasında Türk firmalar da var. Rus Soners ve Amerika Ford ile anlaşmalar yaptı." diye konuştu.

“TÜRK İŞADAMLARI BİZİ SIÇRAMA ALANI OLARAK KULLANSIN”

Tataristan otomotiv sanayinde oto yedek parça üretiminin gündemde olduğuna dikkat çeken Minnihanov, şöyle devam etti: “Buna Türk işadamları da ilgi gösteriyor. Dün sanayi bölgesini gezdik. Coşkunöz’den bilgi aldık. Türk işadamları modern teknolojiler kullanıyor, yabancı partnerlerle çalışıyor ve genç dinamik insanlarla çalışıyor. Burada profesyonel meslek liseler var. Bu tecrübelerden de istifade etmek istiyoruz. Burada otomotiv üreticileri, ülkemizde Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde üretim yapma konusunu gündeme getirebilirler. Kazan, Kama gibi bölgeleri de kullanabilirler. Rusya piyasası dinamik olarak gelişiyor. Türk şirketlerin Rusya pazarına girmek için ülkemizi sıçrama alarak kullanmasını istiyoruz. Ülkemizi bir pencere ve kapı olarak kullanmanızı istiyoruz.” Forumlar düzenleyerek ilişkilerin artırılmasını isteyen Minnihanov, "İlkbaharda, sizin için uygun zamanda ülkemizde de bu forumu yapalım. Bu sürecin başında Bursa Valisi yer alsın istiyoruz. Çünkü bütün bunların başında kendisi organizasyon yaptı.” ifadelerini kullandı.