Burhaniye’de Zeytin Sineği Mücadelesinde Yeni Dönem Başladı

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytin sineği mücadelesinde yeni dönem başladı.

Burhaniye’de Zeytin Sineği Mücadelesinde Yeni Dönem Başladı
Yaklaşık 25 yıldan bu yana yapılan uçakla ilaçlama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yasaklanırken, bakanlığın gönderdiği ücretsiz ilaçlar üreticilere dağıtıldı.

Körfez yöresindeki 5 ilçe de ilaçlar köy muhtarlarına teslim edilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri de ilaçlamaya başlayın uyarısı yaptı. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden gelen 3 uzman da yeni ilaçlama konusunda çiftçileri bilgilendirirken mücadeleye start verildi.

Körfez belgesinde, 10 günden bu yana devam eden ilaç dağıtma çalışmaları büyük oranda tamamlanırken üreticilere ilaçlamaya başlanması talimatı verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden zeytin sineği ilaçlarını teslim alan Bahadınlı köyü muhtarı Hüseyin Kuru, “Bu yıl uçakla ilaçlama yasaklandığı için Tarım müdürlüğü ücretsiz ilaç verdi. İlaçları köylüye dağıtacağız. Bu yıl mahsul bol. Yer aletleriyle ilaçlama yapılacak. İnşallah başarılı oluruz” dedi.

Bölgede zeytin sineği mücadelesinin yer aletleriyle yapılacağını anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, “Bakanlığımızın gönderdiği ilaçları tüm körfezde dağıtıyoruz. Havalar iyi gitti. Zeytin sineği sayımı devam ediyor. Yağmurun yağmasıyla birlikte sinek sayısında artış başladı.

İlaçları muhtarlara dağıtıyoruz. İlaçlama zamanını da ilan edeceğiz” dedi.

İLAÇLAMA BAŞLADI
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Tevfik Turanlı. Öncül Caner ve Murat Apaydın, Pelitköy beldesi yakınlarındaki 50 dekarlık alanda yeni ilaçlama yöntemiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yaparken ilaçlamayı da başlattı. Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de belediyeden yaptırdığı anonslarla üreticilerin ilaçlamaya başlamalarını istedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğündeki teknik elamanlar ve Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık’ın da katıldığı uygulamada kısmı dal ilaçlaması üreticilere anlatıldı. Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık, “Zeytin zararlılarıyla bu yıl kısmi dal ilaçlaması yer aletleriyle yapılıyor. Daha önce uçakla ilaçlanıyordu. Ağustos ayında yağmur olsaydı. Sinek zarar verirdi. Devlet ilaç dağıtıyor. Biz de aldık. Ancak bütün herkes almalı ve ilacı mutlaka atmalı. Ben biraz karamsarım. Körfez de zeytin sineğinin vazgeçilmezi uçak. Böyle mücadele ile kaybederiz. Böyle, hem daha fazla masraf olur. Bütün müstahsil aynı anda ilaç atmalı. Ben bu işi bilen insanım. Doğal ilaçlarla uçakla ilaçlama yapılmalı. Böylelikle itiraz da olmaz. Bu güne kadar uçakla mücadelede yağda kalıntıya rastlanmadı” dedi.

Uzman Tevfik Turanlı da, “2012 itibarıyla uçakla mücadele kalktı. Bu yıl ki uygulama zehirli yem kısmi dal ilaçlamasıdır. Burada vatandaşlara yeni yöntemi gösterdik. Uçakla mücadelenin çevreye zararı vardı. Bu yöntemin ise zararı yok. Çiftçiler toplu bir şekilde ilaçlamayı yapmalı” dedi.

Burhaniye Tariş Müdürü Emrah Öztürk de “ Bölgede uçakla ilaçlama artık yapılmıyor. Üreticilerin toplu hareket etmeleri gerekmektedir. Kaliteli ürün için tarım müdürlüğünün çağrılarına uyulmalı” dedi.

Edremit Körfezinde yer alan Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Gömeç ve Havran ilçelerinde 30 bin çiftçi ailesine ait toplam 10 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır .
Kaynak: İHA