Başbakan Erdoğan, 'kentsel Dönüşüm'ü Başlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kentsel Dönüşüm'ü Esenler'de başlattı.Esenler’de bulunan 26 yıllık binanın yıkımını, Başbakan Erdoğan vatandaşlarla birlikte gerçekleştirdi.

Türkiye’nin farklı illerinde hayata geçirilecek 'Kentsel Dönüşüm', Esenler’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başlatıldı. Kentsel dönüşümün başlatıldığı Esenler Havaalanı Mahallesi’nde bulunan 26 yıllık binanın yıkım törenine Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, çok sayıda milletvekili, ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı.

İstanbulluların yoğun katılım gösterdiği yıkım töreninde sıcaktan fenalaşan yaşlı bir kadının sağlık durumuyla ilgili Başbakan Erdoğan bilgi aldı. Erdoğan ayrıca yanına gelen çocuklarla da ilgilenerek, onlara hediye verdi.

Kentsel dönüşümün başlangıç gününün bir milat olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye son 10 yılda dünyanın parmak ısıracağı, tüm dünyanın dikkatini çeken bir gelişme bir kalkınma içerisindeyiz. Geldiğimiz nokta itibariyle artık Türkiye’nin şehirleri bu fotoğrafları veremez, vermemelidir. Şehirlerimizi salaş yapılardan, kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan, mühendislik hizmeti almayan yapılardan, gecekondulardan kurtarmak zorundayız. Bugün 35 vilayette 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 bin konutun yenilenmesi için yıkımını başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. 6306 sayılı yasayı çıkardık. Düzce ve Marmara depremleri Türkiye için çok ağır bir travma oldu. 18 bin insanımızı kaybettik. 45 saniye içerisinde ekonomimiz yüzde 10’dan fazla küçüldü. 100 binden fazla binamız hasar gördü veya yıkıldı. Geçen yıl Van’da çok ciddi bir deprem yaşadık. 640 vatandaşımızı kaybettik. Van’ı TOKİ eliyle şimdi yeniden kuruyoruz. O zaman başbakanımız ne söyledi? İktidarıma mal olsa da bu dönüşümü yapmak zorundayız. Afet, deprem olduğu zaman deprem karşısında dermansız bir bina bulmasın. Yıkacağı bir bina bulmasın. Canlar yok olmasın. İşte bu 6306 yasalı yasanın özünde, ruhunda insanımızın hayat hakkı var” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm sürecinde eleştirildiklerini dile getiren Bakan Bayraktar, “Şimdi bizi eleştirenler var. Onlara soruyorum Esenler’de dönüşüm yapıyoruz. Biz istemeyen, gönlü razı olmayan hiç kimsenin yerinde, binasında dönüşüm yapmıyoruz. Önce gönül rızası. Başarılı olan, hazırlıklı olan hangi siyasi partiden olursa olsun hazırlıklı belediyelerden başlayacağız. Valilerde bu işin amiridir. Onun için Kocaeli, Van, Bursa, İzmir, Bingöl gibi önemli illerimizden bu dönüşümü başlatıyoruz. Ülkemizde 24 bin 500 km kare uzunluğunda dalga dalga çok ciddi diri bir fay var. Bunun üzerindeki 6 buçuk milyon konutu elden geçirmek zorundayız. Bu iş Çevre ve Şehircilik bakanlığının, belediyelerin çalışmasıyla tek başına olmaz. Halkın katılımı lazım. Bu 6 buçuk milyon olan riskli konutu 20 yıl içerisinde inşallah bunu hedefimiz olan 2023 yılına çekeceğiz. İlk 2 yılda çok ciddi bir atılım yapacağız” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, “Bugün hep birlikte önemli bir kıvılcımı yapmak üzere burada toplandık. Belki de Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden bir tanesini burada tanıklık yapacağız. Ülkemizde özellikle 1950’li yıllardan sonra görülen hızlı nüfus artışı sonrası kentlerde nüfus artışı kırsala göre yüzde 75’i buldu. Nüfus artarken konut stoku sağlıksız ve niteliksiz yapılar olarak kendini hissettirdi. Maalesef deprem kuşağı üzerinde yaşıyor olmamızı nedeniyle toplumumuz için, geleceğimiz için önemli bir risk oluşturmaya başladı.

1999 depreminin ardından bu büyük kentsel dönüşümü yapmayı arzu ediyorduk“ diye konuştu.

Depreme karşı bu sürecin başlamasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Her birimiz Anadolu’nun değişik yerlerinden değişik tarihlerde geleceğimizi bulmak adına şehirlere gelip yerleştik. Bu gelişimiz sırasında planlı ve düzenli bir yerleşim bize gösterilmedi. Her birimiz önce başımızı sokacak arkasından iş imkanları arayacağı şekilde yerleşimler oluşturduk. Son yüzyılda düzensiz yerleşimin getirdiği sonuçlarla karşı karşıyayız. Ama bunun bir kader olmadığını biliyoruz. Bu bağlamda Sayın başbakanımız göreve geldiği zaman İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığında 1996 yılında bölgede ilk defa deprem müdürlüğü kurdu. Daha önce belediyelerin deprem algısı yoktu. Başbakanımızın talimatıyla göreve geldiğimizden bu yana İstanbul’da değişim ve dönüşümü başlattık. Bir dönüşümün, bir miladın burada tarihini düşmekteyiz. Hep birlikte tarihe iz düşüyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan’a verdiği destekten dolayı teşekkür eden Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm esenler için en zaruri yapılması gereken çalışmalardan bir tanesi. Şu anda Esenler’de 6 noktada kentsel dönüşüm çalışması yapılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın büyük lojistik desteğiyle yürüyecek yaklaşık 100 bin metrelik alan üzerinde bin 560’lık bir konut alanını kapsamaktadır. Bu bölgede yapılacak çalışmada 72 bin metrekarelik alanda 1 metrekarelik yeşil alan bulamazsınız. Bu dönüşüm projesinden sonra yapılaşma sadece yüzde 33’te kalacak yüzde 67’si yeşil alan olarak kalacak” dedi.

Başbakan Erdoğan daha sonra Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’ya kentsel dönüşüm sürecinde kirada oturacak vatandaşlara yapılacak yardımlar kapsamında 10 milyonluk kira çeki verdi. Konuşmaların ardından canlı yayınlarla farklı illerde yapılan binaların yıkımının startını Başbakan Erdoğan vatandaşlarla birlikte verdi

Daha sonra Başbakan Erdoğan, Havaalanı Mahallesi’ndeki binanın yıkım talimatını vererek resmen kentsel dönüşüm sürecini başlattı .
Kaynak: İHA