Bağ Bozumuna Başlanan Kapadokya'da, Üzümler Geleneksel Yöntemlerle Pekmeze Dönüştürülüyor

Bağ bozumuna başlanan Kapadokya bölgesinde bağdan çıkan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez olarak değerlendiriliyor.

Nevşehir'in üzüm bağlarıyla ünlü ilçesi Avanos'ta bağlardan kesilip getirilen üzümler ezilerek elde edilen şıra, Kapadokya bölgesinden alınan pekmez toprakları ile karıştırılıyor. Daha Sonra Kızılırmak'tan çıkarılan çamurlardan yapılan küplerin içinde 1 gece mayalanması için bekletilen karışım, kurulan ocaklarda kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Soğutulan pekmezler ise kışın tüketilmek üzere toprak küplerin içinde muhafaza ediliyor.

Bölgede 65 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen 80 yaşındaki Halise Göçmen, bağlardan topladıkları üzümlerin bir kısmını pazarlarda sattıklarını, bir kısmını da kurutarak değerlendirdiklerini söyledi.

Sonbaharın gelmesiyle bağda kalan bütün ürünleri topladıklarını dile getiren Göçmen, kışın yenilmesi için ayırdıkları üzümlerin haricinde kalanları ise pekmez olarak değerlendiklerini anlattı.

Bu yıl bölgede yaşanan ağır kış şartlarından dolayı üzüm rekoltesinde düşüş yaşandığını belirten Göçmen, ''Bu sene çok soğuk geçti ve bağlarımız da bu soğuktan etkilendi. Birçok üzüm asmamız soğuk aldı. Biz her sene 300 litre üzüm şırasından pekmez kaynatırken bu sene 150 litreden kaynattık. Zaten bu şırada kaynatılırken 5'de 4 kayba uğrar ve bu 150 litreden 30 litre pekmez elde ederiz'' dedi.

-''Yöresel lezzetler unutuluyor''

Halise Göçmen, önceleri üzüm şırasından ve pekmezden ''köfter'', ''pelver'' ve ''pestil'' gibi farklı tatlı gıdalar da elde edildiğini, Son yıllarda bunları yapanların sayısının azaldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Bizim bu yörede pekmez yapılırken, üzüm şırasından ve pekmezden elde edilen, kışlık olarak tabir ettiğimiz tatlı gıdalar da yapıyorduk. Örneğin pekmez toprağı ile karıştırılmış üzüm şırasını kaynatarak, belirli ölçülerde un katıp karıştırarak yaptığımız köfter vardı. Köfteri, kaynattıktan Sonra geniş yayvan kaplarda soğutur ve katılaştıktan Sonra keserek, kışın yemek üzere küplere yerleştiririz. Artık çok az kişi bunu yapıyor. Ayrıca, önceki yıllarda pekmez kaynatılırken içine ayva atarak yaptığımız, adına da 'pelver' dediğimiz pekmezli ayva marmelatı da yapardık. Günümüzde bunu yapan hiç kalmadı. Eskiden buralarda, bakkal ya da süper market yoktu. Herkes çalışır, üretir ve kendi ürettiğini tüketirdi.''

Eskiden bağlarından elde ettikleri üzüm ve bunlardan yapılan ürünleri yoğun bir telaş içinde hazırladıklarını anımsatan Göçmen, ancak günümüzde bunları yapanların çok az olduğunu sözlerine ekledi.

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA