Ergenekon Davasında, Hilmioğlu'nun Savunma Tanığı Dinleniyor

Ergenekon davasında, 2000-2008 yılları arasında 8 yıl Atatürk Üniversitesi rektörlüğü yapan Yaşar Sütbeyaz, tutuksuz sanık Fatih Hilmioğlu'nun savunma tanığı olarak dinlendi.

Sütbeyaz, 2003 yılında Jandarma Genel Komutanlığı yapan ve davanın tutuklu sanıkları arasında yer alan Şener Eruygur'u ziyaret eden rektörler arasında yer almadığını söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 237. duruşmasında Veli Küçük, İbrahim Şahin ve Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 35 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 30 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Tutuksuz sanıklardan Adil Serdar Saçan, Adnan Bulut ve Hüseyin Nazlıkul da duruşmaya geldi.Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 02 Ekim 2012 tarihli duruşmada tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan'ın savunma tanığı olan Ahmet İhtiyaroğlu'nun ifadesinin alınmasına ara verildiğini hatırlattı.

Bugünkü duruşmada tutuklu sanık Fatih Hilmioğlu'nun savunma tanığı Yaşar Sütbeyaz ile Saçan'ın savunma tanığı İhtiyaroğlu'nun hazır bulunduğunu belirten Başkan Özese, "Yaşar Sütbeyaz, ifadesinin öncelikli alınması için mazeret dilekçesi verdi." hatırlatmasını yaptı. Mazeretinin kabul edildiğini belirten Başkan Özese, İhtiyaroğlu'nun savunmasına ara vererek Atatürk Üniversitesi öğretim görevlisi Sütbeyaz'ın ifadesinin alınacağını açıkladı.

Duruşma salonuna alınan Sütbeyaz, mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Özese, "Fatih Hilmioğlu ve bazı rektörlerle birlikte 19 Eylül 2003 tarihinde YÖK Yasa tasarısıNI görüşmek için dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'u ziyarat edip görüşmüşsünüz. Siz de bu ziyareti Atatürk Üniversitesi rektörü olarak gerçekleştirmişsiniz." hatırlatmasını yaparak bu ziyaret konusunda bilgisini sordu. Sütbeyaz ise Sütçü İmam Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi'nden bir heyet oluşturarak 13 Eylül 2003 tarihinde üniversiteler toplantısı için Newyork'a gittiklerini, 21 Eylül 2003 tarihinde ise Türkiye'ye döndüklerini söyledi.

Sütbeyaz, bu nedenlerle iddia edilen toplantıya katılmadığını belirtti.

Başkan Özese'nin, Eruygur'u tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Sütbeyaz, "Komutanlığı döneminde ben de Atatürk Üniversitesi rektörüydüm. Erzurum'a geldiğinde protokol ziyaretleri yaptığında rektörlüğümüzü de ziyaret etti. Erzurumlu olduğunu ve yüksek lisansını üniversitemizde yapıp diplomasını da almadığını söyledi.

Ben de 'hazırlatır size takdim ederim' dedim. Daha sonra iadei ziyaret ederek diplomasını kendisine makamında takdim ettim." bilgisini verdi.Başkan Özese, bazı sanıklardan 'Yakamoz' ve 'Ayışığı' gibi isimli darbe planları ile Cumhuriyet Çalışma Grubu kurulduğuna ilişkin dijital veriler elde edildiğini hatırlattı. Özese, "Şener Eruygur'un da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı sıfatıyla bu grup içinde yer aldığı belirtiliyor." diyerek bu belgelerden bazılarını okuyup bilgisini sordu. Sütbeyaz ise bu belgelerde geçen konulardan bilgisi olmadığını söyledi.

Özese'nin, "Rektörler cübbelerini giyerek 25 Ekim 2003 tarihinde Anıtkabir'e yürümüşler. Bu konuda bilginiz var mı ve siz de katıldınız mı bu ziyarete?" diye sordu. Sütbeyaz ise hatırlamadığını söyledi .