Anne Adaylarının Emzirme Konulu Yarışmadaki Cevapları Doktorları Şaşırttı

1-7 Ekim Emzirme Haftası, Balıkesir'de farklı bir etkinlikle kutlandı.

Anne Adaylarının Emzirme Konulu Yarışmadaki Cevapları Doktorları Şaşırttı
Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Anneler Yarışıyor" isimli etkinlikte anneler ve anne adayları, emzirmeyle ilgili soruları cevapladı. Başhekim Opr. Dr. Servet Kocaöz, anne adaylarının uzmanlık sorularına verdiği cevaplar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Balıkesir Lisesi konferans salonundaki yarışmaya İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Hülya Ertür, Başhekim Kocaöz, Doktorlar, sağlık çalışanları ve diğer vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ertür, ülke nüfusunun yüzde 35'ini oluşturan 0-14 yaş grubu çocukların ölüm sebepleri arasında beslenme yetersizliğinin ön sıralarda geldiğini söyledi.

Anne sütü ile beslenmenin çocuğun sağlığı ve gelişimi için son derece önemli olduğunu ifade eden Ertür, "Anne sütü ile beslenmek, her çocuğun en doğal hakkıdır. Anne sütü, bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından son derece önemlidir. Ayrıca annenin emzirmesi, kendi sağılığı açısından da çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü, ilk altı ay tüm bebeklerin anne sütü ile beslenmesini, ondan sonra ek gıdaların yanısıra 2 yaşına kadar emzirmenin sürdürülmesini önermektedir." dedi.

Bunun yapılması halinde yılda 1 milyon bebeğin ölümünün önlenebileceğine dikkat çekti. Anne Sütünün Desteklenmesi Programı kapsamında yürütülen çalışmalarda 2003 yılında Balıkesir'in "Bebek Dostu İl" seçildiğini de hatırlatan Hülya Ertür, 2009'da ise "Altın Bebek Dostu İl" unvanı aldıklarını vurguladı.

Başhekim Kocaöz ise annesinin emzirmediği bebeklerde ölüm oranının beş kat fazla olduğunu belirterek, anne sütünün psikolojik olarak da bebeği koruduğunu bildirdi. Annelere seslenen Opr. Dr. Kocaöz, "Normal doğum yapın. Sezaryan son çaredir, gerekli tıbbi durumlarda yaptırın. Çocuk ve anne sağlığı için annelerimizin emrindeyiz. Amacımız Türkiye'deki bebek ve anne ölümlerini azaltmak. Bunun için bilinçli bir topluma ihtiyacımız var." diye konuştu.

Etkinlikte Balıkesir Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Uzman Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Ergin ise emzirme ve anne sütünün önemi konulu bir sunum yaptı. Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Katılan altı anne ve anne adayına 15 soru soruldu. Hepsine doğru cevap veren Zatiye Karakuş birinci oldu. Birinciye yarım, ikinciye çeyrek, üçüncüye gram altın ve çeşitli hediyeler verildi.

Ayrıca ön elemelere katılan diğer yarışmacılar da hediye aldı .