Alzheimer Hastalığında Erken Tanı

Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Sarıca, “Alzheimer hastalığı ilerleyici bir hastalıktır.

Alzheimer Hastalığında Erken Tanı
Erken tanı yaşam kalitesini ve tedaviye cevabının artmasına yol açıp, hastalığa bağlı kötüleşmenin yavaşlamasını sağlamaktadır” dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Sarıca “alzheimer hastalığı” hakkında bilgi verdi. Dr. Murat Sarıca, “Alzheimer hastalığı genelde 65 yaş üzerinde görülen ve unutkanlık ile günlük yaşam aktivitesini etkilemesi ve davranış bozuklukları ile seyreden bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığı yaşlı grupta en sık rastlanan demans nedenidir. Yaş, alzheimer hastalığı için önemli bir risk faktörüdür, 65 yaş grubunda hastalık yüzde 4-5 olarak görülürken bu oran 80 yaşlarında yaklaşık yüzde 50’ye çıkmaktadır” diye konuştu.

Unutkanlığın alzheimer hastalığının en önemli belirtilerinden olduğunu vurgulayan Dr. Sarıca, “Yaşlıların yakınları, unutkanlığı yaşlılığın doğal bir parçası olarak düşündükleri için doktora götürmemektedirler. Bu da teşhis ve tedavinin gecikmesine yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Sarıca şu bilgileri verdi: “Alzheimer hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Erken tanı yaşam kalitesini ve tedaviye cevabının artmasına yol açıp, hastalığa bağlı kötüleşmenin yavaşlamasını sağlamaktadır. Günlük yaşamını etkileyecek derecede unutkanlık olması, daha önceden kolayca yaptığı işlerde zorlanmaların ortaya çıkması, problem çözmede ve planlamada zorlanmaların oluşması, konuşma ve kelime bulmakta zorlanmaların ortaya çıkması hastalığın belirtilerindendir. Kişinin kendine bakımında bozulmalar, sinirlilik, karamsarlık, kişilik değişiklikleri alzheimer hastalığı belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tarz yakınmaları olan 65 yaş üzerindeki hastaların alzheimer hastalığı açısından muayene ve tetkiklerinin yapılması önemlidir.”
Kaynak: İHA