Türk-alman Dostluğu Fotoğraf Sergisinde

Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’yla Türkiye’den Almanya’ya göçün 50.

Türk-alman Dostluğu Fotoğraf Sergisinde
yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen İnsanlar ve Hikâyeleri Fotoğraf Sergisi ANKAmall Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Serginin ana konsepti iki ülkedeki 50 farklı yerden 50 yüzü yol hikâyeleriyle resmedilmesi. Serginin açılışına katılan Ankara'daki Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Türk-Alman ilişkilerini eşsiz hale getiren ve iki ülkeyi çok farklı biçimde birbirine bağlayan, Almanya ve Türkiye'deki insanlardır ve "İnsanlar ve Hikayeleri" adlı fotoğraf sergisinin merkezinde bu insanlar bulunuyorlar." dedi.

Almanya ve Türkiye arasında özel bir dostluk bağı bulunduğunu belirten Pohl, “İki ülke arasında ilişki sadece 1961 yılında başlayan iş göçü olarak algılanmamalı. Almanya’da Türkiye kökenli 3 milyon vatandaş yaşıyor. Bunların 700 bini Alman vatandaşlığına geçti. Bugün Almanya’da yaşayan bu vatandaşlar esnaf, öğretmen ve avukat olarak bu ülkede yaşıyor ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyor.” diye konuştu.

Almanya’da Türkiye sevgisinin giderek artığını vurgulayan Pohl, “Sadece tatil olarak değil. Ekonomik olarak da son yıllarda birçok Alman şirket Türkiye’ye geliyor." dedi.

Toplam 50 fotoğrafın yer aldığı sergi fotoğraflarının 25’i Alman fotoğrafçı Andrea Künzig tarafından Türkiye’de, diğer 25’i ise Türk fotoğrafçı Levent Özçelik tarafından Almanya’da çekildi. Sergide yer alan fotoğraflar, sergiyle aynı konsepte ve aynı adla kitaplaştırılırken, serginin hem kalıcılığını hem de daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla hazırlanan kitapta her fotoğrafın öyküsü fotoğrafçıların şahsi izlenimleriyle destekleniyor. Her iki fotoğraf sanatçısı ve projeye katkıları olan oyuncu Wilma Elles'de sergi açılısında bulundu. Levent Özçelik ve Wilma Elles, bu proje için karayolu ile 7 bin kilometre kat etti. Sırasıyla Edirne, Sofya, Belgrad,Hamburg, Düsseldorf, Dormund, Köln, Frankfurt, Marburg, Stutgart ve Konstanz şehirlerini ziyaret ederek,insanlarla görüştü ve fotoğrafladı. Andre Künzig, Sonja Schaudt ve Sabine Küper ise proje için İstanbul, Anlatya, Mardin, İzmir, Nusaybin, Ankara, Şanlıurfa ve Alanya’yı gezip insanlarla konuşarak fotoğraflarını çekti. HAMİT ALTINTOP SERGİ İÇİN FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ VE ÖZEL BİR NOT YAZDI Sergide Wilma Elles ile birlikte Hamit Altontop’un da fotoğrafı yer alıyor. Bayern Münih, Real Madrid ve Schalke 04 takımlarında top koşturan ve şuanda Galatasaray’da futbol hayatına devam eden Hamit Altıntop sergi için ailesinin yaşadığı Gelsenkirchen’de bir fotoğraf çektirdi. Hamit sergi için hazırlanan özel kitapçığa da şu notu yazdı: "Önemli olanın birlik olmak,bir hedef doğrultusunda bir arada ilerlemek olduğunu en iyi futbolla öğreniyorsunuz. Borrissia Dordmund, Schalke’ye karşı oynadığında, çok büyük bir rekabet yaşanıyor. Milli Maç oynandığında ise birden tek yürek olunuyor. Yani bağlılık duruma göre değişiyor." Wilma Elles ise İstanbul Galata’da bir fotoğraf çektirerek özel kitap için şu sözleri kaleme aldı: "Sınırları, ırkla,milletlerle ilgisi yok. Sınırlar. Yalnızca düzenleme yapmak için var. Dünya ve sosyal bilgiler adında bir ders başlatmak isterdim. Bu derste farklı ülkelerin şarkılarını öğretir,bayramları. Çeşitli gelenek ve görenekleri işlerdim. "