Kürtçe Dersi Öğretmen Adayları, YÖK'ün Kontenjan Düşürmesine Tepkili

YÖK’ün Mardin Artuklu Üniversitesi'ne Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için verdiği 500 kişilik kontenjanı 250’ye indirmesi ve formasyonu olmayanlara formasyon vermeyeceğini açıklamasına Kürtçe öğretmen adayları tepkili.

Öğrenciler; YÖK'e ve YÖK'ün kararının ardından 'Seçmeli Kürtçe Dersi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nı askıya aldığını açıklayan Mardin Artuklu Üniversitesi'ne, rektörlük önünde topluca basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Mağdurları Platformu oluşturan öğrenciler adına açıklamayı okuyan Özcan Çiçek, Mardin Artuklu Üniversitesi 'Seçmeli Kürtçe Dersi Tezsiz Yüksek Lisans Programı' öğretmen adayları olarak formasyon ve '500 kişilik kontenjan onayı' zemininde maruz kaldıkları maddî ve manevî mağduriyete dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Özcan Çicek, hükümet tarafından Kürtçe’nin seçmeli ders olarak ortaöğretimde hayata geçirilmesi kararı alındığında; herhangi bir eğitim materyalinin olmayışı ve Kürtçe dersi öğretmenlerinin yokluğu, ana sorun olarak görülmüş ve haklı olarak hem nitelik hem de nicelik olarak bu alanda donanımlı Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji biriminin etkin bir rol üstlenebileceği fikrinin ortaya atıldı." dedi.

Özcan Çicek açıklama şu görüşlere yer verdi: " Bakanlık ve üniersite arasında bazı formalitelerin ertelenmesi suretiyle acil şekilde aşağıdaki hususlar üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Mardin Artuklu Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan yazılı protokol gereği iki ay içerisinde Kurmancî ve Zazakî ders kitapları ve bu ders kitaplarına dayanak teşkil eden programın hazırlanması, 'Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Programı' adı altında bir programın açılarak bu programa 'Kürtçe öğretmeni' adayının yerleştirilmesini sağlamak ve bu adaylar arasından pedagojik formasyonu olmayanlara formasyon derslerinin verilerek bakanlıkça bu konuda, YÖK ile görüşülüp gerekli onayın çıkarılması, Buna bir teminat olarak kabul eden Mardin Artuklu Üniversitesi söz konusu durumu YÖK’e yazılı olarak bildirmek suretiyle belirlediği 500 kişilik bir kontenjanla çıktığı ilana 2 bin 528 aday müracaat etmiştir. ÖSYM ölçü ve standartlarında yapılan sınav neticesinde de 500 kişi bu programa yerleşmeye hak kazanmıştır."Yurdun dört bir yanından Kürtçe öğretmen adaylarının kurulu düzenlerini bırakarak Mardin'e geldiğini ve yerleştiğini anlatan Çiçek açıklama da şu bilgileri de yer verdi: "Ancak Artuklu Üniversitesi’nin internet sitesinde; daha önce belirlenmiş 500 kişilik kontenjanın 250’ye indirgendiği, formasyon onayının da verilemeyeceği ve üniversitenin bu sorunun çözüme kavuşturulmaması durumunda “süreçten çekileceği” açıklamasını okuduğumuzda tam anlamıyla bir hayal kırıklığına uğradık. Lisansüstü eğitim programı mevzuatı incelediğinde, Mardin Artuklu Üniversitesi ile birlikte aynı programa başvuran diğer üniversitelere yüzlerce kontenjan tanınmışken, üniversitemize zaten tahsis edilmiş 500 kişilik kontenjanın yarıya düşürülmek istenmesi çok manidar buluyoruz. Bahse konu mevzuat gereğince bir yüksek lisans programı açmak ve pedagojik formasyonu verebilmek için belirli sayıda kadrolu profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlı öğretim üyesi ile bunlara yardımcı olacak öğretim görevlilerinin bulunması zorunludur. Kürdoloji alanında Mardin Artuklu Üniversitesi ile diğer üniversiteleri yetkinlik bağlamında karşılaştırdığımızda bu şartları taşıyan tek üniversitenin Artuklu Üniversitesi'dir.”
Basın açıklamasından sonra tepkilerini uzun süre alkışlayarak gösteren öğrenciler, olaysız bir şekilde dağıldı. Basın açıklamasına 4 yaşındaki çocuğu ve eşi ile birlikte katılan Ekrem Başak, 2. üniversite olarak okuduğu Kilis Üniversitesi'nde eğitim gördüğü Türkçe Öğretmenliği 4. Sınıfı bırakarak ailesi ile birlikte Mardin’e yerleştiğini anlattı. Bütün ailesini karşısına alarak Mardin’e geldiğini söyleyen Başak, “2. üniversiteyi okuyorum. Kiliste Türkçe öğretmenliği 4 sınıf okuyorum. Bu yıl internetten MAÜ’nün bir sınav açtığını üniversiteye yerleşip atanacağımızı okuduk. Bizde gelip sınava girdik. Meşru bir sınav ile yerleştik. 1 aydır eşimi de çocuklarımı da buraya getirmişim. Bir ay sonra benim buradan girmem isteniyor. Bunu kendime yediremiyorum. İnsanlığıma yediremiyorum. Gururuma yediremiyorum. Bu durumun yetkililere duyurulmasını istiyorum. Çok duyguluyum. Söyleyecek çok şey var ama söyleyemiyorum. İnsanlar buraya getirilmiş, burada ev tutmuşlar. Bir ay sonra evine git diyemezler. Dedikleri zaman bu haksızlık olur adaletsizlik olur. Onların insanlığına, vicdanına sığınıyorum. Eğer ki bunu kabul ediyorlarsa bende kabul etmişim. Bu durumu daha aileme bildirmemişim. Onlara bildirmeyi kendime yediremiyorum. Bu yaştan sonra ben aileme Mardin’e yerleştim şimdi beni gönderecekler diyemiyorum.”dedi.

Şırnak’tan Tezsiz Kürtçe Yüksek Lisans programını okumak üzere gelen Mardin’e gelen öğrencilerden Muhsin Eren ise yaptığı işten istifa ederek ayrıldığını belirterek mağduriyetinin giderilmesini istedi .