Saruhanlı Ziraat Odası Meclis Başkanı Caymaz Açıklaması

Saruhanlı Ziraat Odası Meclis Başkanı Yahya Caymaz, ilçeye bağlı Büyükbelen beldesinde yetişen ve yörede ''Eşek Zeytini'' diye adlandırılan zeytin türünün Avrupa ülkelerinde beğeniyle tüketildiğini söyledi.

Caymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükbelen beldesinde, değişik zeytin türlerinin aşılanması sonucu elde edilen ve yörede ''Eşek zeytini'' diye anılan ''Büyükbelen Tekiri''nin hasadının başladığını kaydetti.

Zeytinin Ege Bölgesi'nde de ''Kalamata'' olarak bilindiğini ifade eden Caymaz, ürüne yurt dışından da talep olduğunu söyledi.

Caymaz, ülke genelinde çok fazla tanınmayan zeytinin, ekim alanının artmaya başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''3 bin 500 nüfuslu Büyükbelen beldesinde 1 milyon 200 bin zeytin ağacı var. Bunlar arasında en erken 'Büyükbelen Tekir' olgunlaşır. Erken olgunlaştığı için hasadı diğer zeytinlere göre erken başlıyor. Normal zeytinin iki katı büyüklüğünde olan bu zeytin çeşidi sofralık ürün olarak değerlendiriliyor. Kilogramı şu an 2 liradan satılıyor. Ancak bu fiyat önümüzdeki günlerde artar. Beldemizde bu üründen bu yıl bin ton rekolte bekliyoruz.''

Caymaz, Büyükbelen beldesinin yanı sıra Ödemiş ve Tire gibi bazı ilçelerde de bu ürünün yetiştirildiğini kaydederek, ''Bu zeytin türü Avrupa'da birçok ülkede beğeniyle tüketiliyor. Avrupa ülkelerine yılda 5 bin ton Eşek Zeytini ihraç ediyoruz. Üretimimiz yetersiz kalıyor'' diye konuştu.

Muhabir: Muammer Kökçüoğlu / Halil Şahin

Yayıncı: Ramazan Ercan
Kaynak: AA