Yarının Ülke Markalarında Türkiye 10’uncu Oldu

Marka danışmanlık şirketi FutureBrand tarafından hazırlanan yarının önde giden ülke markaları listesinde Türkiye 10’uncu sırada yer alırken Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri birinci geldi.

Geçen Çarşamba New York’ta yayınlanan Geleceğin Onbeşi adlı listede küresel ortamı, önümüzdeki yıllarda ekonomik, siyasi ve kültürel olarak değiştirme yolunda olan ülke markaları sıralandı. Raporda Birleşik Arap Emirlikleri’nin zengin tabii kaynaklarını kullanmadaki akıllılığı ile siyaset ve yatırımda hükümetin ileri görüşlülüğü övüldü ve bu özelliklerin ülkenin gelecekteki başarısına güçlü şekilde işaret ettiği vurgulandı. Listede BAE’yi sırasıyla Şili, Malezya, Katar ve Estonya takip etti. Ardından Çin, İzlanda, Meksika, Brezilya ve Türkiye geldi. Son beş sırada ise Tayland, Kolombiya, Hindistan, Kazakistan ve Vietnam yer aldı. Bugünün ülke markası İsviçre

Bugünün önde giden ülke markaları listesinde ise ilk sırayı İsviçre aldı. Toplam 25 ülkenin sıralandığı 2012-2013 Ülke Marka Endeksi’ne Arap dünyasından sadece Birleşik Arap Emirlikleri 23’üncü sıradan girdi.
Bu yıl sekizincisi yayınlanan endekste ülkelerin kültür, endüstri ve ekonomik canlılık gibi özellikleri değerlendirildi. Endeksin hazırlanmasında 18 ülkeden 3 bin 600 fikir adamı ve uluslararası gezginin fikrine başvuruldu. Bu şekilde, ikamet edenler, yatırımcılar, turistler ve yabancı hükümetler gözüyle dünyadaki ülke markalarının nasıl görüldüğüne ışık tutuldu. Listede ikinci sırada yer alan Kanada’yı Japonya, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya, ABD, Finlandiya ve Norveç takip etti. Yirmi beş ülkenin sıralandığı listede son üç sırayı BAE, Bermuda ve Kosta Rika aldı. Listeye Türkiye giremedi.