Bursa’nın Ayakkabısı İtalya ve İspanya’ya Kafa Tutuyor

Bursa Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, Bursa’da üretilen ayakkabıların İtalya ve İspanya’da üretilen ayakkabılarla aynı kalitede olduğunu söyledi.

Bursa’nın Ayakkabısı İtalya ve İspanya’ya Kafa Tutuyor
Bursa’da yılda 2.5 milyondan fazla ayakkabının üretildiği Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı 15 binden fazla kişiye iş sağladığı istihdam ile sanayi bölgelerine kafa tutuyor. Ayakkabı üretimiyle bağlantılı yaklaşık bin 200 dükkanın bulunduğu çarşıda el emeğiyle üretilen ayakkabılar kalite ve estetik açısından yurt içindeki ayakkabı piyasasında ön plana çıkarken, ayakkabı imalatçıları ürettikleri kaliteli ayakkabıların pazarlamasının yapılarak tüm dünyaya duyurulması konusunda yetkililerden yardım bekliyor. Özellikle Son yıllarda Çin ve Suriye gibi ülkelerden gelen ucuz ayakkabılardan dolayı sekteye uğrayan bu sektörü ayakta tutmak isteyen emektarlar, ürettikleri malların dışarıya pazarlama konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Türkiye’de üretilen ayakkabıların kalite açısından dünyada 4. sırada olduğunu dile getiren Bursa Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, şöyle konuştu: “Estetik ve kalite bakımından dünyada ilk dörtte olmamıza rağmen, ihracatta ilk 30’da dahi değiliz. Türkiye’de ayakkabıcılık bacasız fabrika ve lokomotif sektörlerden biri olmasına rağmen gerekli siyasi destek ve irade yoksunluğundan dolayı can çekişir durumdayız. Kalitemizi tüm dünyaya duyurmak istiyoruz Üretimimizi dışarıya yönelik yapmazsak artık ayakta duramayız. Bunu da yapabilmemiz için öncelikle pazarlamamızı iyi yapmamız lazım. Gelecek talebe cevap verebilmemiz için birleşip güçlenmemiz ve teknolojiye geçmemiz lazım. Biz şu an teknolojiyi yüzde 10 civarında kullanmaktayız. Teknoloji şu durumda bize pahalı olduğu için birleşmeden kullanamayız.” EL EMEĞİ VURGUSU Gelişen teknolojiyle makinelerin insanların yerini aldığını ancak Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı olarak ayakkabı üretiminde el emeğinden vazgeçmediklerini anlatan Aytekin, şunları söyledi: “Ayakkabı imalatı için geliştirilen makineler bulunmakta. Ancak, makineler ile yapılan ayakkabılar kesinlikle el emeğiyle yapılan ayakkabıların kalitesini tutmaz. Bugün Bursa’da üretilen ayakkabılar kalitesiyle ön plana çıkıyorsa bunu çarşımızda çalışan sanatkar esnafa borçluyuz. Makineler ile günde binlerce çift ayakkabı yapılabilir ama bu ayakkabıların ömrü kesinlikle insan eliyle yapılan ayakkabıların ömründen daha kısa olur.” İTALYA VE İSPANYA’DAN FARKIMIZ YOK İtalya ve İspanya gibi ülkelerden getirilen ayakkabıların üretimdeki kaliteyi artırdığını belirten Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim ayakkabılarımız kalite ve estetik açısından ön plana çıkıyor. Ancak, pazarlamasını yapamadığımız için dünyada bilinmiyor. Yetkililerin yardımıyla adımızı duyurmak istiyoruz. Pazarlamamız yapıldığı takdirde, İtalya ve İspanya gibi Türkiye’de ayakkabı konusunda kalitesiyle anılacaktır.”
Kaynak: İHA