Burkina Fasolu İmam: Gelmeseydiniz Bu Bayramda Da Et Yiyemeyecektik

İnsanî yardım kuruluşları ve gönüllüler bu yıl da kurban coşkusunu Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanına taşıdı.

Orta Batı Afrika’nın unutulmuş ülkesi Burkina Faso, Kurban Bayramı dolayısıyla dünyanın dört bir yanından yüzlerce yardımseverin akınına uğradı. Dünyanın en fakir ülkelerinden Burkina Faso’ya Kimse Yok Mu Derneği vasıtasıyla gelen, 8 farklı ülkeden 250 yardımsever bayramı Burkina halkı ile birlikte kutladı. Bazı fakir insanların, hayırseverler sayesinde hayatlarında ilk kez kurban eti ile tanıştıklarını anlatması duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Bir köy imamının "Yıllar sonra Kurban etiyle tanıştım. Ailemin midesine 4 yıl sonra kurban vesilesiyle et girdi. Bize yardım edenlerden Allah razı olsun.” şeklindeki konuşması hayırseverleri gözyaşlarına boğdu.Türkiye'den sivil toplum örgütleri çok sayıda ülkede kurban kesimi yaparak bayramda yoksulları sevindiriyor. Kurban bağışları Türkiye’den 7 bin 500 kilometre uzaklıktaki dünyanın en fakir ülkelerinden Orta Batı Afrika’ da yer alan Burkina Faso’daki açlıkla mücadele eden insanların yüzünü güldürdü. Kimse Yok Mu Derneği binlerce insanın sefalet ve yoksullukla mücadele ettiği Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu'nun yanı sıra İdris, Kasap, Dori, Bobo, Lebata, Kompisri, Dipamakoy köyleri ile Vayviye bölgesinde bağışlanan kurbanların kesimini gerçekleştirdi. Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Rusya, Belçika, Orta Asya ve İsveç’ten gelen yüzlerce dernek gönüllüsü, gruplar halinde söz konusu köylere giderek bayram namazlarını halkla birlikte kıldı. 1001 hisse kurban kesen dernek gönüllüleri, kurban etlerini derme çatma çadırlarda, 5 metrekarelik tek odalı kerpiçten yapılmış evlerde kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren Burkinalılara dağıttı.

Hayırseverlerin 3 bin 3 aileye verdiği kurban etlerinin dağıtımı sırasında duygusal anlar yaşandı.4 SENEDİR MİDEMİZE ET GİRMİYORDUDağıtılan etlerden ağlayarak alan Koniya köyü imamı Ebubakar Sahali, "Eğer bu eti de almamış olsaydım dördüncü yıldır kursağıma et girmemiş olacaktı. Sizlerin getirdiği bu kurban eti sayesinde ailem, bütün köy etin tadını, kokusunu hatırladı. Bu kurbanı etini bizlere sağlayanlardan Allah razı olsun." dedi.

Kimse Yok Mu Derneği yetkilisi Habip Yıldız, Anadolu insanının himmeti ve desteği ile alınan kurbanları keserek insanların fakirlikle perçinleştiği Burkina Faso’da dağıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yıldız, Burkina Faso genelinde 21 bin kişiye kurban eti dağıttıklarını kaydetti.

Vayviye bölgesi Şeyhi Abdülaziz Guedrago, bölgelerindeki 150 köyün Kimse Yok Mu Derneği’nin kurban vesilesiyle yaptığı çalışma kapsamında yıllar sonra etle tanıştığını ifade etti.

Guedrago, "Türk halkına ve organizasyonu yapan Kimse Yok Mu Derneği'ne şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.