Hamzabey Camii Bayramda İbadete Açılacak

Bursa'nın tarihi külliyelerinden Hamzabey’de başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Hamzabey Camii Bayramda İbadete Açılacak
Kalem işi ve hat yazılarının yenilenmesiyle eski ihtişamına kavuşan cami bayramda ibadete açılacak. Restorasyonun 1 milyon 100 bin liraya mal olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Bursa’da tarihi yapıları bir bir ayağa kaldırdıklarını söyledi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un özel ilgisi ile Özel İdare Tarihi Eser Fonu'ndan ayrılan 700 bin lira ile restorasyonuna başlanan Hamzabey Külliyesi, orijinal haline döndürüldü. Restorasyonu 1 milyon 100 bin liraya mal olan Hamza Bey Camii ve türbeleri eski ihtişamına kavuştu.

15 Ağustos 2011 tarihinde restorasyon çalışmaları start alan tarihi yapının son durumu hakkında bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'u fethi sırasında karadan yürütülen gemilerin komutasını yapan Hamzabey'in inşa ettirdiği camide bayram namazı kılınacağını, diğer türbe ve çevre düzenlemesini ise 17 Kasım 2012 tarihine kadar bitirmeyi planladıklarını vurguladı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Sarı, “Bu çalışma esnasında çevre düzenlemesi, kurşunların ve derzlerin değişimi yapıldı. Restorasyonda kalem işleri ortaya çıkarıldı. Kasnak ve kubbelerde bulunan çatlakların epoksi harcıyla doldurulması işlemleri yapıldı. Tarihi yapı, çok kapsamlı bir onarımdan geçti. Yaklaşık bir yıl sürdü. Camimizi Kurban Bayramı namazı ile birlikte ibadete açmış olacağız” dedi.

Hamza Bey Camii’nin Bursa için çok önemli bir eser olduğuna dikkat çeken Sarı, şöyle devam etti: “Caminin yanında bulunan türbelerin hepsi yenilendi. Kurşunlar ve derz çalışmaları tamamlandı. İçerideki sandukaların tamir ve bakımları yapıldı. Orada da kalem işi çalışmaları bitti. Komple türbesiyle ve camisiyle birlikte esaslı bir onarımdan geçti.”

Bölge Müdürlüğünün çalışmalarıyla tarihi yapıların bir bir ayağa kaldırıldığına dikkat çeken Sarı, “Tarihimizi ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Hatice Sultan Türbesi, Zafranlık Camii, Şeyh Paşa Dibekli Camii, Bilecik’teki Şeyh Edebali Türbesi, Rüstem Paşa Camii ve Karacabey’de Ulucami hızla onarılıyor. Geçtiğimiz günlerde Kiremitçi Sinan Camii ve Yıldırım’da Umurbey Camii’nin ihalesi yapıldı. Tüm hızımızla eski eserlere sahip çıkmaya ve onları gelecek nesillere aktarma adına çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

DUVARLARDAN TARİH ÇIKTI
Restorasyon çalışmaları esnasında drenajların açılarak caminin rutubetten kurtarıldığını anlatan Sarı, "Caminin son cemaat bölümüne konulan demir korkuluklar ve camlar kaldırıldı. Cami bahçesindeki şadırvan ve civarı düzenlenerek dış cephedeki derzler yenilendi. Ayrıca kurşun kubbe tamamen yenilenerek, caminin üstten aldığı su sızıntıları önlendi. Bu arada cami içerisinde sonradan yapılan yağlı ve plastik boyalar temizlendi. Bu temizlemeler sırasında caminin kubbelerinde orijinal kalem işleri ile duvarlarında kalem işi hat yazıları olduğu tespit edildi. Caminin son cemaat mahallinin de açılması ile yapı eski görünümüne kavuştu" şeklinde konuştu.

HAMZA BEY KİMDİR?
Hamza Bey, Malkoçoğlu Mustafa Bey'in oğludur. Fatih Sultan Mehmet döneminde Niğbolu sancakbeyi olarak görev yapan Malkoçoğlu Hamza Bey'in 1461 yılında Eflak Voyvodası tarafından şehit edildiği biliniyor. Muradiye Mahallesi’nde, Hamza Bey Caddesi üzerindeki cami, İzmir fatihi Hamza Bey tarafından 1477’de yaptırıldı. Cami, Sultan II. Murat Camii'nin plan bakımından küçük bir modeli olma özelliğini taşıyor. 1855 Depremi'nde zarar görürken, 1873’te onarılan caminin yanı başında Hamza Bey, eşi, kızları ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın türbeleri de yer almaktadır .
Kaynak: İHA