BBC Genel Müdürü Enstwistle, Meclis Komisyonunda İfade Verdi

BBC Genel Müdürü George Entwistle, kanalın sunucusu Jimmy Savile hakkındaki taciz iddiaları ve konunun üzerine neden gerektiği kadar gidilmediği konusunda İngiltere meclis komisyonuna ifade verdi.

Entwistle meclisin Kültür, Medya ve Spor Seçilmiş Komitesi'ne verdiği ifadede, BBC'nin, hakkında onlarca yıldan beri cinsel taciz iddiaları bulunan Savile'i durdurmakta başarısız kalmış olmasının bu köklü kurum için çok büyük bir kriz yarattığını söyledi.

Finansmanı kamu fonlarıyla sağlanan bir kurum olan BBC'de cinsel taciz olaylarının onlarca yıldan beri adeta bir salgın haline gelmiş olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Entwistle, ''Yine de kafamda, şimdi olmuş olduğunu bildiğimiz şeyin gerçekten son derece ciddi bir mesele olduğu konusunda hiçbir kuşku bulunmuyor'' diye konuştu.

Entwistle meclis komitesine verdiği ifadede, kurumun, Savile'in BBC içindeki daha geniş bir pedofil grubunun içinde yer alıp almadığını araştırdığını belirtti.

BBC Genel Müdürü ayrıca geçmişte görev yapmış ve halen görevi başında bulunan ''8 ila 10'' BBC çalışanına yönelik eski tarihlerde ortaya atılan cinsel istismar ve cinsel taciz iddiaları hakkında da kurum tarafından soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Entwisle verdiği ifadede şunları söyledi:

''Jimmy Savile'in yaptığının ve BBC'nin tavrının bize duyulan güven ve itibarımız hakkında soru işaretleri yaratacağına hiç şüphe yoktur. Bu, son derece ciddi bir meseledir ve bu konuya dönüp baktığımızda dehşete düşmemek el değildir''.

-Eski Genel Müdür Thompson da ifade verebilir-

İngiliz meclis komitesinin üyelerinin Entwistle'ın yanı sıra Savile'in BBC'de çalıştığı sıralarda kurumun genel müdürü olan Mark Thompson'ın da ifade vermesini isteyebileceği belirtiliyor.

Ağustos ayında New York Times Co. şirketinin genel müdürlüğü görevine getirilen Thompson'ın gelecek ay içinde bu göreve başlaması bekleniyor.

-Savile skandalı-

Ekim 2011'de 84 yaşında ölene kadar BBC'de ''Top of the Pops'' adlı program başta olmak üzere birçok programda sunuculuk yapmış olan Savile hakkında bir ay kadar önce küçük çocuklara yönelik cinsel tacizde bulunduğu yönünde iddialar ortaya atılması üzerine İngiliz polisi soruşturma başlatmıştı.

İngiliz polisi tarafından soruşturmaya ilişkin ilk yapılan açıklamada Savile'in, yaşları 13 ile 16 arasında 30 kadar genç kıza cinsel tacizde bulunmuş olabileceği bildirilmişti.

Ancak daha sonra çok sayıda kadın ve erkeğin, BBC'de uzun yıllar çeşitli müzik ve çocuk programlarında sunuculuk yapmış olan Savile'in kendilerine çocukken tacizde bulunduğu yönündeki açıklamalarının ardından soruşturmayı derinleştiren polis tarafından yapılan açıklamada, Savile'in kurbanı olması ihtimali bulunan kişilerin sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti.

İddiaların ilk su yüzüne çıkmaya başladığı sıralarda Savile'in yaşadığı evi gösteren tabelanın üzerine ''tecavüzcü ve sübyancı'' kelimelerinin yazılması üzerine ailesi ünlü sunucunun adının yazılı olduğu tabela ile Kuzey Yorkshire'da adının verildiği sokağın tabelası ve mezar taşını kaldırtmıştı.

BBC'de yayınlanan Newsnight programının editörü Peter Rippon da Savile hakkındaki iddialara ilişkin geçen yıl aralık ayında yapılan bir belgesel filmin yayınlanmasını engellediğinin anlaşılması üzerine dün görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Entwistle Rippon'ın istifasının ardından yaptığı açıklamada kurum adına özür dilemişti.

Ölümünün ardından, eksantrik olsa bile halk tarafından sevilen bir sunucu olarak övgüler alarak, yürüttüğü bağış kampanyaları nedeniyle şövalyelik unvanına layık görülen Savile, İngiliz kamuoyunun yakından tanıdığı bir simaydı.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / AP

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA