Mısırın Sapları Bile Altın Değerinde

Hububat bu yıl fiyat bakımından altın çağını yaşıyor.

Hububat ve mısır üretimi yapan çiftçiler bu yıl saplarını bile oldukça iyi fiyatlarla pazarlıyor. Dünyada üretilen mısırın yüzde 27’si insan beslenmesinde, yüzde 63’ü ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Özellikle bu yıl ABD’de mısır üretiminde yaşanan sıkıntı Türkiye’de yetişen mısırı değere bindirdi. Türkiye’nin 4. büyük ovası durumundaki Elbistan Ovası da mısırı keşfederek, bu alandaki fiyat artışından ziyadesiyle faydalandı. Öyle ki çiftçiler, patlak mısırın kilogram fiyatını 2 TL 100 Krş’a, saplarını ise tonu 130 TL'ye satma imkanı buldu. Elbistan’da yetişen mısır, tüccarlar vasıtasıyla üreticiden satın alınıp Avrupa ve ABD’ye kadar satılabiliyor. Ürünlerini satan çiftçiler ayrıca mısırın kalıntılarından bile para kazanmayı başardı. Ovaya il dışından gelen ekipler, tarlalarda kalıntı mısırı satın alıp üzerindeki kalıntıları balyalar halinde başka kentlere satmaya başladı.

Çiftçiler paketlemecilere hayvan yemi olarak kullanılan mısır kalıntılarının tonunu 130 TL’den satıyor. Paketleme işini yapanlar üzerine kar oranını ekleyip başka kentlere satış yapıyor. Eskişehir’den gelip Elbistan’a bağlı Karahüyük, Balıkçıl, Güvercinlik, Ağlıca köylerinde paketleme işlemi yapan özel firmanın temsilcisi Hür Şehit Ünal, Elbistan mısırının ve kalıntılarının oldukça kıymetli olduğunu belirtti.

Ünal, “Buradan elde edilen mısır kalıntısı balyaları hayvan çiftliklerine sevk ediyoruz. Büyük hayvan çiftliklerinde kullanılıyor saman olarak. Samanın kıt bir senesiydi bu sene. Onun için mısıra çok talep fazla oldu. Hayvanlar mısırı yiyor. Yurt dışında büyük çiftliklerde mısır kullanılıyor.” dedi.

Ünal, Elbistan mısırının fiyatının nakliyesine göre değiştiğini belirterek, "Tarladan müşteri kendi arabasıyla alırsa tonu 130 TL. Ama biz yerine teslim edersek kilometresine göre, nakliyesine göre fiyat artışı oluyor. Malatya’ya 200-210 TL'ye satışını yapıyoruz. Elbistan mısırının kalıntısı Malatya, Kayseri, Kastamonu’ya kadar gidiyor. Önceki gün Gaziantep’e gitti. Hayvancılık olan her yere gidiyor.” bilgisini verdi. Elbistan’da patlak mısır rekoltesi 7 bin ton civarında idi. Bu yıl mısırdaki kar oranı fazla olan çiftçiler, gelecek yıl için şimdiden hazırlıklara başladı.