İşkodra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Açıldı

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yaptırılan 26. kültür merkezi, Arnavutluk’un İşkodra şehrinde Türk ve Arnavut yetkililerin katıldığı törenle açıldı.

Açılışta konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "İşkodra sizin olduğu kadar bizim için de çok şey ifade etmektedir. İki ülke arasındaki en önemli dostluk unsurlarından biridir." dedi.

İşkodra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YETKM)’nin açılışına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun yanı sıra, Türkiye-Arnavutluk Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ile Türkiye’nin Arnavutluk Büykelçisi Hasan Aşan ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Arnavutluk İşkodra Valisi Voltana Ademi, İşkodra Belediye Başkanı Lorenc Luka, Arnavut-Türk Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Astrit Bushatik de katıldı.

Törende İşkodra Çocuk Kültür Merkezi’nden gelen halk oyunları grubunun sergilediği yerel halk dansları katılımcıların beğenisini kazandı. Arnavut çocukların gösterilerinin ardından açılış kurdelesi Naci Koru ve beraberindeki Türk ve Arnavut heyet tarafından kesildi. Açılış töreninde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "Bizi Türk kardeşleriniz olarak görün. Buraya gelecek olanları bağrınıza basın. Ama lütfen siz de bizim ülkemize gelin ki daha çok birlikteliğimiz artsın. İlişkilerimiz daha da güçlensin." diye konuştu.

Açılış törenine davet edildiğinde bunu geri çevirmesinin mümkün olmadığını belirten Koru, "İşkodra’ya davet almak benim için çok anlamlıydı. İşkodra sizin olduğu kadar bizim için de çok şey ifade etmektedir. İki ülke arasındaki en önemli dostluk unsurlarından biridir. Sağa sola baktığımda kim Arnavut, kim Türk birbirinden ayırmak oldukça güçtü. Gerçekten de iki ülke halkları birbirine çok benziyor. Ben de hep buraların kültürüyle büyüdüm. Anne tarafım buralı. Ben de bu kültürün yabancısı değilim, bunun için burada olmaktan çok mutluyum." ifadelerini kullandı.Koru, konuşmasını şöyle sürdürdü: "32 yıllık diplomatlık hayatımda Fransız Kültür, İngiliz Kültür, Amerikan Kültür'ün çalışmalarını ve hizmetlerini imrenerek izlerdim. Şimdi artık bizim de bu hizmetleri yapan kuruluşumuz var. Bu güzel merkezi oluşturdukları için Arnavutluk’ta bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum."

ENSTİTÜ BAŞKANI BİLKAN: ŞAİRLER DİYARINDA KÜLTÜR MERKEZİ AÇTIK

Açılışta konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan ise kültür merkezinin şairler diyarı olarak bilinen İşkodra’da açılmasının anlamlı olduğunu vurguladı. İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy ile Osmanlı döneminde ilk Türkçe sözlüğün yazarı Şemseddin Sami’yi örnek veren Bilkan, "Biz tekrar tarihin o güzelliklerini yaşamak için, biz yeniden şiir okumak ve şiire doymak amacıyla İşkodra’dayız." şeklinde konuştu.

İşkodra’da 26. kültür merkezinin açılışını yaptıklarını kaydeden Bilkan, "Bu merkezimiz güzel ve tarihi bir binada hizmet verecek. Burası 200 yıllık bir bina. Ve bu bina kültür merkezi olmaya uygun bir mekân. Açılışa çok sayıda davetlinin ve Arnavut’un katılması, burada nasıl bir hizmet sunulacağının da en önemli göstergesi olmuştur." diye konuştu.

Türkiye Arnavutluk dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ise konuşmasında, kendisinin de Arnavut olduğunu hatırlatarak, "Anayurdum Türkiye’den Ata yurdum Arnavutluk’a gelmekten büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Sait, kültür merkezinin İşkodralı çocuklar ve gençler için büyük avantajlar sağlayacağını belirtti.

İskodra YETKM Müdürü Filiz Yılmaz da Türkçe kurslarına yoğun bir talep olduğunu, 87 öğrencinin kurslara kayıt yaptırdığını söyledi.

Böyle bir kültür merkezinin İşkodra’ya kazandırılmasından ötürü mutluluklarını ifade eden Yılmaz, "İşkodra’ya en iyi hizmeti sunabilmek için elimizden geleni yapacağız." açıklamasını yaptı.İskodra Belediye Başkanı Lorenc Luka ise Türk hükümeti ile ortak çalışmalar yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, İşkodralılar için bu günün özel bir gün olduğunu ifade etti.

Luka, "Bu açılışla ilişkilere yeni köprüler eklendi. Türkiye’ye, yardımlar nedeniyle müteşekkiriz." diye konuştu.

İşkodra Valisi Voltana Ademi de açılışı çok değerli bulduklarını ifade ederek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru ve Enstitü Başkanı Bilkan’a teşekkür etti. Türk Arnavut Meclisleri Dostluk Grubu Başkanı Astrit Bushati ise İşkodra Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin kendileri için özel bir hediye olduğunu söyleyerek, "Bu hediye için çok teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.