Darbecinin yatacak yeri yok... TSK'nın görevi yeniden tanımlanıyor

Başbakan'ın kongrede açıkladığı hedefler doğrultusunda darbelerin dayanağı mevzuat ayıklanıyor.

Darbecinin yatacak yeri yok... TSK'nın görevi yeniden tanımlanıyor
TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi başta olmak üzere 2. ve 37. maddeler de değiştirilecek Siyasiler ve hukukçular, darbeye yol açan mevzuatın değiştirilmesi için destek verdi. Normalleşme ve demokratikleşmeye destek verilerek, düzenin gerçek bekçilerinin toplum olduğu vurgulandı
Darbelere gerekçe olarak gösterilen yasa ve yönetmelikler için sonbahar temizliği yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Kongresi'nde açıkladığı manifesto niteliğindeki 63 hedefi arasında 'Darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması ' da yer alınca, bu konudaki çalışmalara hız verildi. Darbe döneminin yasalardan da silinmesini sağlayacak düzenlemeler için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında oluşturulan komisyon çalışmalarına hız verdi. Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesi başta olmak üzere, bu yasanın diğer iki maddesi ve İç Hizmet Yönetmeliği'ndeki 'darbeci ' bölümler ayıklanacak.

O MADDE DEĞİŞECEK
Komisyonun yaptığı çalışmaya göre bugüne kadar darbelere ve müdahalelere gerekçe olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 'Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini Kollamak ve korumaktır ' hükmünü içeren ve askerlerin darbelerde yasal dayanak olarak gösterdiği 35'inci maddesi değiştirilecek. TSK'nın görevi yeniden tanımlanacak 'Cumhuriyeti koruma ve Kollama' ifadesi kanundan çıkarılacak. Maddeye askerin görevi olarak 'dış tehdit' ve 'vatanı savunma ve koruma' olarak sınırlandırılacak.

YEMİN DE MASADA
Komisyon, 35'inci maddenin yanında darbelere gerekçe olarak gösterilen aynı yasanın 2'nci ve 37'nci maddelerini de masaya yatırdı. Bu maddeler de değişikliğe gidilecek. Darbe çağrışımı yapan ifadeler temizlenecek. TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2'nci maddesi, askerlik görevini 'Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur ' olarak tanımlıyor. Madde, TSK mensuplarına, cumhuriyeti koruma görevi veriyor. 37'inci madde de Silahlı Kuvvetlere katılan askerlerin içeceği andın metnini içeriyor. Antta şöyle deniliyor: 'Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine and içerim. '

YÖNETMELİK DE MASAYA YATIRILIYOR
Komisyonun TSK İç Hizmet Yönetmeliği'nin askere yine cumhuriyeti koruma görevi veren 1, 85 ve 86'inci maddelerinde de düzenleme yapılması için hazırlık yapıyor. Yasal düzenlemeye paralel olarak yönetmelik değişikliği için de düğmeye basılması planlanıyor.