Orman Köylerine Güneş Enerjisi Sistemi

Akdağmadeni ilçesine bağlı 7 köye, ORKÖY projesi kapsamında güneş enerjisi sistemi kurulacağı bildirildi.

Akdağmadeni Orman İşletme Müdürü Tahsin Kumbara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında ilçeye bağlı Pazarcık, Tarhana, Ağaçlı, Halhacı, Yeniyapan, Boğazköy ve Davulbaz köylerindeki 160 eve, güneş enerjisi sistemi kurulacağını söyledi.

Projenin amacının orman köylülerinin sıcak su ihtiyacı için odun tüketimini azaltmak ve köylerin hijyenik durumlarını artırmak olduğunu ifade eden Kumbara, şunları kaydetti:

''Güneş enerjisi sistemi köylerde yaşayan vatandaşlara 24 saat sıcak su sağlayacak. Orman köylerinde sıcak su, genel olarak ocak ve sobalarda yakılan odun ve çok az miktar da olsa tüp gaz ve elektrik kullanılarak temin ediliyor. Orman köylerinde sıcak su temini için kullanılan bu yöntemler, doğaya ve orman köylüsünün aile ekonomisine zarar veriyor. Bir aile genel temizlik işleri için günde ortalama 150 litre sıcak su tüketiyor. İhtiyaç duyulan bu suyu ısıtmak için, ocak ve sobalarda yılda ortalama 8 ster odun harcanır.''

Proje ile orman köylüsünün yaşam kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Kumbara, sistemin kurulum çalışmalarına başlandığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Yunus Taştan / Özcan Güney

Yayıncı: Orhan Canbulatel
Kaynak: AA