Köylü Kadınlar, Binbir Güçlükle Topladıkları Kayın Ağaçlarının Fıstıklarını, Fidan Yetiştirilmesi Amacıyla Orman İşletme Müdürlüğü'ne Satarak Doğaya ve Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyor

Ömer Ürer - Onur Orhan - Gölyaka ilçesi Güzeldere köyünde yaşayan kadınlar, binbir güçlükle topladıkları kayın ağaçlarının fıstıklarını, fidan yetiştirilmesi amacıyla Orman İşletme Müdürlüğü'ne satarak doğaya ve aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Köylü kadınların sonbahar aylarında bellerine bağladıkları torbalara topladığı fıstıklar, Orman İşletme Müdürlüğü'nde çeşitli işlemlerden geçirilerek fidana dönüştürülüyor. Yetiştirilen fidanlar ihtiyaç olan ormanlık alanlarda kullanılıyor.

Topladıkları fıstıkların kilosunu 12,5 liraya satan köylü kadınlar, hem doğaya hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Güzeldere köyünde yaşayan Ayşe Öztürk , AA muhabirine her gün topladıkları kayın ağacı fıstıklarını Orman İşletme Müdürlüğü'ne satarak gelir elde ettiklerini söyledi.

Tohumların gereksinim duyulan alanlarda kullanıldığına işaret eden Öztürk, ''İşletme, kilosunu bizden 12,5 liraya alıyor. Genellikle sonbaharda çıkan tohumlardan tekrar kayın ağacı ortaya çıkar. Böylelikle herkes bundan yararlanır'' diye konuştu.

-İşleri çok zor ve zahmetli-

Kayın ağacı fıstığını toplamanın zor ve zahmetli bir iş olduğunu anlatan Öztürk, şunları ifade etti:

''Ama ne yapacaksınız- Eşim görevinin başında duruyor. Biz de bu şekilde ailemize katkıda bulunuyoruz. İdare dünyası. Yoldan geçen insanlar yerlerden bir şey topladığımızı görünce, 'Böyle bir şey nasıl olabilir-' diye şaşırıyorlar ama durumumuz böyle. Biz Giresun uşağıyız, alışkınız. Can tahammül etmiyor, inşallah sağ olduğu müddetçe de çalışacağız.''

Öztürk, fıstıkların insan sağlığına zararlı olmadığını, kendilerinin de tükettiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA