Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Açıkladı

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 2002 yılında 76 olan Türkiye'deki üniversite sayısının, son 10 yılda 92 üniversite açılmasıyla 168'e ulaştığını söyledi.

Ceylan, Aksaray Üniversitesi'nin 2012-2013 Akademik Yılı ile Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu'nun Aksaray Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yüksek öğretim alanındaki gelişmenin dünyadaki gelişmelere paralel bir şekilde seyrettiğini söyledi.

Türkiye'nin 2023'de ulaşmayı istediği hedefler için beşeri sermaye ve nitelikli insan gücünün önemli olduğunu, bunun da üniversiteler ile mümkün olacağını vurgulayan Ceylan, Hükümet olarak yüksek öğretime ve üniversitelere çok büyük önem verdiklerini ifade etti.

2002 yılında 76 olan Türkiye'deki üniversite sayısının bugün 168'e ulaştığını kaydeden Ceylan, şöyle devam etti:

''Bu 168 üniversitenin 103'ü devlet üniversitesi ve 65'i de vakıf üniversitesidir. Diğer taraftan bu üniversitelerde öğrenci sayısında öğretim üyesi sayısına paralel bir artış gözlenmektedir. Ülkemizde yüksek öğretime olan yüksek talebin karşılanması için üniversite ve yüksek öğretim kontenjan sayısı hızla artmıştır. 2011-2012 öğretim yılında üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı, 2,1 milyonu örgün eğitim olmak üzere toplam 4,1 milyona ulaşmış bulunmaktadır. Bunu son 10 yılla kıyasladığımızda örgün öğrenci sayısı üniversitelerimizde 2,2 kat artmış ve toplam öğrenci sayısı da 2,5 kat artmış bulunmaktadır. Sadece 2006 yılından sonra kurulan 51 devlet üniversitesinin ve 30'un üzerinde vakıf üniversitesinin gelişimini tamamlamasıyla örgün öğrenci sayısının çok kısa bir süre içinde 3 milyonu geçmesi beklenmektedir. Bu gelişmeler üniversiteler arasında rekabeti de getirecektir.''

-Üniversitelerin aldığı ödenekte rekor artış-

Üniversitelerin aldığı ödeneklerin de geçmiş yıllara oranla büyük artış gösterdiğini vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti:

''2000 yılında üniversitelere verilen toplam yatırım ödeneği sadece ve sadece 250 milyon TL idi. 2012 yılı itibariyle üniversitelerimizin toplam yatırım ödeneği 2,8 milyar TL'ye yükselmiştir. Sadece derslik bina yaptırılması değil, üniversitelere araştırma geliştirme alanında da büyük katkı sağlanıyor. Üniversitelerde son yıllarda 81 tane merkezi araştırma laboratuvarı kurduk ve yine 120 tane tematik araştırma merkezi kuruyoruz. Üniversite sayısını artırırken, öğrenci ve öğretim üyesi sayısını artırırken aynı zamanda araştırma ve geliştirmeye de yatırım yapıyoruz.''

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise ASÜ'nün 2006 yılında kurulduğunu ve 4 fakülte ile eğitime başladığını söyledi.

Gelişmekte olan dinamik üniversitelerden biri olan ASÜ'de son bir yılda mevcut fakültelere 4 tane daha ilave ederek fiziksel kapasitelerini ikiye katladıklarını dile getiren Acar, Aksaraylı hayırseverlerin bina yaptırılması konusunda desteğinin sürmesi halinde yeni açılan fakültelerle öğrenci sayılarının 13 binden 20 bine, hatta 25 bine çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Programda sempozyumun yapılmasına katkıda bulunan kişilere Aksaray Valisi Selami Altınok tarafından teşekkür plaketi verildi.

Rektör Acar'ın yeni akademik yılın ilk dersini vermesinin ardından karma resim sergisinin açılışı yapıldı.

Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz'ün yanı sıra çeşitli üniversitelerden rektörlerin de katıldığı program, ''Uluslararası Yüksek Öğretim Sempozyumu'' ile devam etti.

Muhabir: Ersin Altınsoy

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA