Bakan Çağlayan, Auto Show 2012 Fuarı’nı Açtı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin güçlü ve dinamik yapıda frene değil gaza basmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, otomotiv sektörüne kendi motorunu aktarma organlarını üretme çağrısında bulundu.

Bakan Çağlayan, Auto Show 2012 Fuarı’nı Açtı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Auto Show 2012 İçel Otomobil Fuarı’nın açılışını gerçekleştirmek üzere İçel’e geldi. CNREXPO Yenişehir Fuar Merkezi’nde CNR Holding kuruluşu Sektörel Fuarcılık organizasyonuyla Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), İçel Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER), İçel Büyükşehir Belediyesi ve İçel Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin son derece önemli bir kavşak noktasından geçtiğini ifade ederek, dünyaya adeta krize meydan okuyan bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Avrupa ekonomilerinin büyük çöküş içinde olduğuna vurgu yapan Çağlayan, bu ülkelerin kriz öncesi dönemine 2008 öncesine gelmeleri için en az 10 yıl gerektiğinin altını çizdi. Diğer taraftan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da gerek siyasi, gerek ekonomik sorunlar yaşandığını anımsatan Çağlayan, “Böyle bir ortamda Türkiye, dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik çalkantıdan bir başarı hikayesi olarak çıkıyor. Avrupa ekonomileri ciddi küçülüyor. Bırakın büyüme rakamlarını ‘ne kadar az küçülürsek o kadar kar’ hesabındalar. Türkiye ekonomisi Çin’den sonra dünyada en fazla büyüyen ülke sıfatında. İlk 6 ayda yüzde 3,1 büyüyoruz. Tabi bu benim mutlu olduğum büyüme rakamı değil. Türkiye’nin güçlü ve dinamik yapıda otomotiv sektöründe geldiği noktada aynen bugün fuardaki bu araçlar gibi frene değil, gaza basmaya ihtiyacı var. Türkiye ekonomisinin sürekli kontrollü büyümesi için sonuna kadar gaza basmalıyız. Şoför sağlam, ileri sürüş tekniklerini almış, küresel krizde IMF desteğini almaksızın Türk halkının, sanayicisinin, yatırımcısının çıpasına bağlayarak bugünlere gelmiş. Türkiye 1 milyar dolar borç için IMF kapısında beklemiyor, cep harçlığı veriyor IMF’ye” dedi.

Türkiye’nin IMF’den borç almak için kapısında beklediği günlerden bugün artık otomotiv sektöründe bile son derece gelişmiş bir altyapıya sahip hale geldiğine işaret eden Çağlayan, Türkiye’nin Avrupa’da otobüste birinci, kamyonda 3., binek otoda ise 7. olduğunu vurguladı. Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını dile getiren Çağlayan, “Türkiye artık üreticilerin yüksek rantlarla otomobil sattığı bir ülke değil. Enflasyonun tek haneye düştüğü bir ortamda vatandaş ihtiyacı olan arabayı bugün alabiliyor” diye konuştu.

Bugün Avrupa’nın 22 ülkesinden daha iyi bütçe şartlarına haiz ve daha az kamu borçlarına sahip olmasının Türkiye’yi ayakta tuttuğuna dikkat çeken Çağlayan, yaş ortalaması 45 olan Avrupa’nın işini devredecek, çalıştıracak insan ve ticari hayatın durduğunu söyledi.

Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarı ile 29 yaş ortalamasının dünyanın dikkatini çektiğini belirten Çağlayan, şunları söyledi: “Türkiye, dünyanın en büyük ticari merkezinin ortasında. Avrupa’ya bağlı kalsaydık bugün bu kadar havalı konuşamazdık. Geçen yıl 135 milyar dolar ihracat vardı, şu anda 147 milyar dolar oldu diyemezdim. Türkiye sadece Avrupa ekonomisine bağlı kalsa bugün bu ihracat rakamlarını rüyamızda göremezdik. İhracatımızı dünyanın tüm bölgelerine giderek Pazar çeşitlendirip 29 milyar dolar artırdık. Afrika’ya ihracat yüzde 55’ten fazla arttı. 2011’de Güney Amerika’nın Kuzey Amerika’ya ihracatı yüzde 15 arttı. Türkiye’den ithalatları yüzde 30 arttı. Güney Amerika’nın bölge ithalatı yüzde 6 arttı, Türkiye’den ithalatları yüzde 30 arttı. Güney Amerika’dan kuzeye, Asya Pasifik’e dünyanın her tarafına ürün satıyoruz.” Türkiye ekonomisinin bugün ihracatı ile büyüdüğünün altını çizen Bakan Çağlayan, “2012’de ihracat artmasa ilk 6 ayda değil büyümeyi yüzde 2 küçülme konuşurduk. Türkiye artık dünyanın tamamıyla ilgileniyor” dedi

“AB’YE VERSEK VERSEK İKİYÜZLÜLÜK ÖDÜLÜ VERİLİR”
Türkiye’nin otomotivde geldiği noktanın da son derece önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye’de traktör dahil 1 milyon 234 bin araç üretildiğini, üretilen araçların yüzde 70’inin ihraç edildiğini bildirdi. Morallerin bozulmamasını isteyen Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de sert dille eleştirdi.

Nobel Barış Ödülü’nün AB’ye verilmesine tepki gösteren Çağlayan, şöyle devam etti: “AB’nin terbiyesizliğine, riyakarlığına bakmayın, onlar Türk işgücünün, Türk iş adamının moralini bozmak için zaman zaman farklı uygulamalar yapıyorlar. Nobel Barış Ödülü’ne eskiden saygım vardı. Artık hiç saygım kalmadı. Benim işadamıma vize ayıbı uygulayan, benim vatandaşıma vize vermeyen, işkence yapan, insanlık suçu işleyen bir AB’ye Nobel Barış Ödülü veriyor. Hangi barışın ödülünü veriyorsun sen? 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapan Türk işadamına vize uygularken Brezilya, Ukrayna, Kanada, Makedonya, Paraguaylı işadamına vize uygulamayan AB’ye versek versek ikiyüzlülük ödülü verilir. Onların hak ettiği en büyük ödül bu. Gerekçe, Türkiye AB üyesi değil. Değil, yapmıyorsun, 50 yıldır uğraştırıyorsun. Ben 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapmışım. Benim haberim yokken Brezilya, Arjantin, Paraguay AB’ye mi girdi? Yalan söylemenin de bir edebi olur. Taşıtlarımıza yaptığımız nakliyelerde kota uygulayan AB ne yaparsa yapsın öyle bir zaman gelecek ki, bu zaman 2023’tür, o zaman AB yalvaracak biz düşüneceğiz ‘girelim mi girmeyelim mi’ diye. Bu günler de yakın.”

“HALA BİR BABAYİĞİT BULAMADIK”
Türkiye’de yerli otomobil üretilmesine de değinen Bakan Çağlayan, hala bu sektörde bir babayiğit aradıklarını ama bulamadıklarını vurguladı. Türkiye’nin 2023’e kadar helikopter de, uçak da, otomobil de yapabileceğini ifade eden Çağlayan, bunun için her türlü altyapının bulunduğunu dile getirdi. Otomobilin ihracatın en önemli sektörü olduğuna da dikkat çeken Çağlayan, “Ama açık vermeye başladık. Dış ticaret açığı vermeye başladı.

İhracat ithalatı karşılamaz hale geldi. Elin oğlu verdiği lisansta seni hamallığa zorluyor. Şu anda kendi motorumuzu, aktarma organını yapacak zamana, zemine gelmiş durumdayız. Bunun için Yatırım Teşvik Sistemi’ne motor üretimini stratejik yatırım diye koyduk. Bu yatırımları yapanların başımızın üstünde yeri var. Teşvikle ilgili para dağıtırken ben babamın parasını dağıtmıyorum, doğru yere gitmesini sağlamam gerek. Mevcut sistem Türkiye’yi taşımaktan uzak, artık yeni şeyler yapmalıyız. Ben motorumu kendim üretmeliyim, her yıl 6 milyar dolar aktarma organlarına ödeyemem” dedi.

Türkiye’nin dünyanın fuar merkezleri haline doğru gittiğine vurgu yapan Çağlayan, fuarlara da destek verdiklerini kaydederek, CNPEXPO yetkililerine İçel’e daha büyük bir fuar merkezi yapmaları çağrısında bulundu

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen plaket töreninden sonra Bakan Çağlayan, İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve beraberindekilerle birlikte kurdele keserek Auto Show 2012 İçel Otomobil Günleri’nin açılışını gerçekleştirdi. Audi, Renault-Dacia, Fiat, Toyota, Volkswagen, Honda, Ford, Citroen, Peugeot, Isuzu, Mitsubishi ve Skoda’nın da aralarında bulunduğu önemli markaların katılımıyla düzenlenen ve 16-21 Ekim 2012 tarihleri arasında açık kalacak fuarda stantları gezen Bakan Çağlayan, sergilenen son model otomobillerle ilgili bilgiler aldı .
Kaynak: İHA