Ahlat'ta ''Çini, Seramik ve Takı Sergisi'' Açıldı

Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı kapsamında finanse edilen Bitlis Valiliği koordinasyonunda, Ahlat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen ''Ahlat Çini ve Seramikleri Yeniden Hayat Buluyor'' projesi kapsamında, 30 kursiyer tarafından yapılan eserler Ahlat Kültür Merkezi'nde sergilendi.

Bitlis Vali Yardımcısı Akif Pektaş, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü İbrahim Güney ve Belediye Başkanı Mümtaz Çoban tarafından açılan sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Sergi açılışının ardından açıklamada bulunan Vali Yardımcısı Pektaş, Kalkınma Bakanlığı, Bitlis Valiliği ve Ahlat Kaymakamlığının ortaklaşa yürüttüğü güzel çalışmanın meyvelerini topladıklarını söyledi.

Pektaş, şöyle konuştu:

''Böyle güzel tarihi eserlerin bulunduğu bir bölgede, yine bu tarihi eserlerin yansıması olan hanımların göz nuru el emeği çinileri kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tabi bu tip eserlerin ortaya çıkması hem bölge turizminin gelişmesine, hem bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu güzel çalışmanın ilerleyen dönemlerde de artarak devam edeceğine hiçbir şüphemiz yok. Ümit ediyoruz ki bu tip değerlere bundan sonra ki dönemde de yine sahip çıkılır. Sergide emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.''

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat'ın çiniciliğin merkezi olduğunu ancak ilçede bu sanatın uzun zamandır unutulduğunu kaydetti.

Ahlat'taki tarihi kazılarda ortaya çini örnekleri, çini ocakları ve çini fırınları çıkarıldığını belirten Dölek, şunları ifade etti:

''Biz de bu unutulmuş olan sanatı tekrar hayata geçirmek, yaşatmak amacıyla 2 yıldır çalışıyoruz. Bu amaçla önce Ahlat'ta çini ve seramik kursunu açtık. Yine 2 yıldan beri de SODES bu kursları devam ettiriyoruz. Bugün bu kursumuzun bitti ve sergi açılışı yaptık. Çinicilik sanatı kurslarla yeniden hayat buldu. Bunu daha ileri götürmek istiyoruz. Pazarlamada az da olsa sorunumuz var. Pazarlama kısmını da aşarsak Ahlat çinilerinin Kütahya ve İznik çinilerine rakip olacağına inanıyorum.''

Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. İbrahim Güney ise, kursun bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda, bölgede el sanatlarının geliştirilmesi ve SODES projesinin yaygınlaştırılarak işgücü ve istihdamın sağlanmasını amaçladığını söyledi.

Güney, ''Üniversite bu tür projelerde yer almaya devam edecektir. Gelecekte üniversitenin bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda ilerlemesi amacıyla yapacağı stratejik planlamalar da yer almakta. Üniversitenin turizm, el sanatları ve diğer konularda çalışma ve katkıları sürecek'' dedi.

Kursiyerlerden Nazlı Gökbulak da, kurstan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Gökbulak, ''Çünkü Ahlat'ta böyle bir şey şimdiye kadar yoktu. Kaymakamımız ve belediye başkanımız sayesinde bu etkinlikler yapıldı. Ev hanımları olarak bundan çok memnun kaldık. Hem boş zamanımızı değerlendirdik hem kendimizi eğittik'' diye konuştu.

Sergi sonunda kursa katılanlara sertifikaları verildi.

Sergide kursiyerler tarafından yapılan onlarca takı, seramik ve çini büyük beğeni topladı.

Muhabir: Oktay Bayar

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA