Felıx, Uzaydan Dünyaya Sesten Hızlı İndi

Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner, balonla en yükseğe çıkan ve en yüksek mesafeden serbest dalış gerçekleştiren insan oldu.

Felıx, Uzaydan Dünyaya Sesten Hızlı İndi
Avusturyalı Felix Baumgartner Pazar günü görüşünü kısıtlayan ve görevi tehlikeye düşürmesine ramak kalan vizör ısıtıcısındaki elektrik sorununun üstesinden gelerek tarih kitaplarına adını yazdırdı. Baumgartner stratosferden atladıktan sonra 1.342,8 km/s tahmini hıza ulaştı; bu hızın tasdik edilmesiyle beraber Felix serbest düşüşte ses hızını aşan, ayrıca geleceğin uzay keşifleri için değerli veriler sağlayan ilk adam olacak.

Felix Baumgartner Pazar sabahı, Chuck Yeager’in roket içeren deneysel bir uçakla ses hızını ilk defa aşmasından tam 65 yıl sonra helyumla doldurulmuş bir balonla 39.045 metre yüksekliğe çıktı, sonra da uzayın kenarından tarihe geçecek rekor bir atlayış yaptı. 43 yaşındaki Avusturyalı hava dalışı uzmanı, aynı zamanda iki dünya rekoru (en yüksek serbest düşüş, en yüksek balonlu uçuş) daha kırdı, en uzun serbest düşüş rekorunu ise projenin akıl hocası Albay Joe Kittinger’da bıraktı.

Baumgartner 39.045 metre yükseklikte kapsülünden atlayıp dünyaya doğru düştü, stratosferin vakuma yakın ortamında 1.342,8 km/s hıza kadar çıktı, ardından atmosfere girerek yavaşladı ve 4:20 dakika boyunca serbest düşüş yaptıktan sonra paraşütünü açarak New Mexico çölüne sağ salim indi. Baumgartner’in atlayışı toplamda 9:03 dakika sürdü. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi yükselişini ve atlayışını televizyon yayınlarından ve internet’teki akıştan canlı olarak izledi. Baumgartner serbest düşüşü sırasında bir noktada hızla kendi etrafında dönmeye başladı, ama çabucak yeniden kontrolü eline aldı ve kısa bir süre sonra da paraşütünü açtı. Bunu gören zemin ekibi üyeleri coşkuyla alkışladı, dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler de rahat bir nefes aldı.

Rekor denemesini başarıyla tamamlayan Baumgartner, düzenlenen basın toplantısında duygularını dile getirdi. Felix Baumgartner, “Bugün inanılmaz derecede inişli çıkışlıydı, tıpkı bütün bu projenin olduğu gibi. Önce çok güzel bir kalkış yaptık, ardından vizörümün güç kaynağındaki bir sorun nedeniyle biraz dram yaşadık. Çıkışım kusursuzdu ama sonra yavaşça kendi etrafımda dönmeye başladım. Sadece birkaç sefer döneceğimi, o kadarla kalacağını düşündüm, ama sonra dönüşüm hızlanmaya başladı.

Bir ara gerçekten çok şiddetliydi. Birkaç saniyeliğine bilincimi yitireceğimi zannettim. Bir sonik patlama hissetmedim, çünkü dengemi sağlamaya çalışmakla meşguldüm. Gerçekten ses hızını aşıp aşmadığımı bekleyip göreceğiz. Görev gerçekten düşündüğümden çok daha zor oldu” diye konuştu.

Baumgartner ile ekibi insan vücudunun uzayın kenarındaki aşırı koşullarla nasıl başa çıktığına dair bilimsel anlayışımızı geliştirmek üzere tasarlanmış atlayış için beş yıl hazırlandı ve çalıştı. Baumgartner hava durumu nedeniyle birkaç kere gecikmelere maruz kaldıktan sonra nihayet Pazar sabahı parlak mavi bir gökyüzü ve sakin rüzgarların olduğu bir ortamda kalkış yaptı. Görev Kontrol’den onu izleyen Red Bull Stratos ekibi balon kalkış yaptığı zaman spontane bir şekilde onu alkışladı .
Kaynak: İHA