Rotarlı Sınav Okul İflas Ettirdi, Öğrencilerin Bir Yılı Heba Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın MEB Orta Öğretim Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği ile getirdiği merkezi sistem Özel Akşam Liseleri Öğrenci Başarı Değerlendirme Sınavı’nı gecikmeli olarak 30 Eylül’de ve Ankara’da yapması, okul yönetimlerini zor durumda bıraktı.

Yeni uygulama ile üst üste 2 yıl sınıfta kalmış, çeşitli nedenlerden dolayı disiplin kararlarıyla liselerden atılmış veya ara verdikten sonra okumaya karar vermiş 15 bin öğrencinin öğrenim gördüğü özel akşam liseleri iflasın eşiğine gelirken, binlerce lise öğrencisi ise ortada kaldı. Bakanlığın öğrencilerin mağduriyetlerini giderip gidermeyeceği şimdilik bilinmezken, yargıya başvuran veliler, "Çocuklarımızın 1 yılı heba edildi. Bizlere bunu reva görenlere haklarımızı helal etmiyoruz.’’ dedi.

Daha önce ‘rahat diploma verildiği’ iddialarıyla eğitimleri ve kapatılmaları tartışma konusu olan özel akşam liseleri, kapanma noktasına geldi. Söz konusu liseleri, aynı statüdeki özel okullardan farklı bir sınav sistemine tutan MEB, Orta Öğretim Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği ile 91 özel akşam lisenin not yükseltme sınavlarını geçersiz saydı. Öğrenciler, okullar açılmadan başarısız oldukları en fazla 3 dersten kendi illerinde girecekleri Özel Akşam Liseleri Öğrenci Başarı Değerlendirme Sınavı’nı beklerken, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, sınavı gecikmeli olarak 30 Eylül’de Ankara’da ve 12 dersten gerçekleştirdi. Birçok öğrenci de 3 gün gibi kısa sürede hazırlıklarını tamamlayamadığı için sınava giremedi. Bu de okul yönetimlerini veli ve öğrencilerle karşı karşıya getirmeye yetti. Velilerin taleplerine ve sorularına yanıt vermek için bakanlıkta muhatap bulamayan özel akşam liseleri, bir anda prestij kaybederek öğrencisiz kaldı. Lise yöneticilerinden bazıları da iflas kararı verdi. Sınav ihmalinin kendilerine ve öğrencilere büyük zarar verdiğini ifade eden Samsun Özel Akşam Lisesi kurucusu Serdar Şahin, öğrencilerin geleceğinin heba olduğunu iddia etti. Şahin, ‘‘Eylülün ilk haftasında bütün liselerin yapması gereken not yükselte sınavını hazırlıklarımızı tamamlayıp yaptık. Ardından şaka gibi bir haber geldi. Sınavı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü merkezi sistemle yapacakmış. Ancak polis, gözetmen gibi giderlerden dolayı sınavın Ankara’da yapılacağı sınava 3 gün kala duyuruldu. 30 Eylül’de sınav yapıldı. Bir kısmı giremedi. Girenler sınıfta kaldılar mı geçtiler mi, hangi öğrenci hangi sınıfta olacağı belli değil. Biz de cevap veremiyoruz. Bu mağduriyetten dolayı öğrencilerim, sınıfta kaldı gözüküyor. Bu öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.’’ açıklamasında bulundu. Mağduriyetten dolayı okulda öğrenci kalmadığının altını çizen Serdar Şahin, "Burada dersin yanında onlara insan bıçaklamamayı, inşaatlarda tiner çekmemeyi, uyuşturucu almamayı, ailesine, çevresine karşı saygıyı sevgili olmayı öğretebiliyoruz. Buradaki öğrencilerimizi, gıpta ile bakılacak hale getirdik. Bu öğrenciler ihmal edilmemeli, bu okullar toplum huzuru ve geleceği için çok önemli. ’Okulu kapatmak çözümse kapatayım. Ama bu sorunlu öğrencileri kim eğitecek.’’ bilgisini verdi. MAĞDURİYETİMİZİ KİM GİDERECEK Öğrenci velisi Muradiye Abaza, "Oğlum, 2 yıl boyunca lisede kaldığı için örgün eğitime devam edemedi. Biz de lise eğitimini alamayan öğrencilere sağlanan bir hak olan özel akşam lisesine kaydettik. Fakat bakanlık bu hakkı elimizden aldı. Sınavın Samsun’da olacağını beklerken, iki gün kala Ankara’da yapılacağını öğrendik. Sınav kaydı ve başvuru prosedürlerini yetiştiremediğimiz için sınava giremedi. Böylece hem çocuğum hem de biz mağdur olduk. Şimdi bizim mağduriyetimizi kim giderecek. Bunun cevabını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Lise öğrencisi Uğur Alaca ise yaşadıklarına inanamadığını kaydetti.

Liseden uzaklaştırılmasından sonra büyük boşluğa düştüğünü, çevresine zarar veren davranışlar gösterirken akşam lisesi sayesinde yeniden hayata tutunduğunu söyleyen Alaca, “MEB bu sınavlarda bizlere yüksek not verilerek kolayca sınıf geçtiğimiz iddiasıyla sınavlarımızı iptal etti. Bununla kalmayıp kurtarma sınavlarını sorular eylül ayına yetiştirilemediği gerekçesi ile 30 Eylül’e erteleyip Ankara'ya sınava çağırdılar. Bazılarımız giremedi. Şimdi 1 yılımız mahvoldu. Hakkımı hukuk önünde arayacağım.“ ifadelerini kullandı. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise ÖSS, YGS ve SBS gibi olan sınava ilişkin ortaya çıkan mağduriyetin kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığını belirterek, sorunun çözümüyle ilgili sorumluluğun Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü olduğunu kaydetti.