BM, İran'da İnsan Haklarının Korunmasını İstiyor

Birleşmiş Milletler insan hakları özel raportörü Ahmed Şahid, İran'da insan haklarına yönelik bazı değişiklikler yapılarak, ülkedeki standartların yükseltilmesini istedi.

Özel Raportör Şahid, BM Genel Kurulu'na sunduğu raporda, reşit olmayanlara uygulanan idam cezasının hemen kaldırılması ve ülkede genel olarak idam cezasının kaldırılması için süre verilmesi talebinde bulundu.

İran'ın yeni anayasasında bulunan 18 yaş altı çocuklara ölüm cezası maddesine değinen Şahid, İran hükümetine, dini hükümlere göre oluşturulan ve çocuk yaştakilere ölüm cezası getiren uygulamanın yeniden görüşülmesini tavsiye etti.

Raportör, idam cezasının uyuşturucu kullanımı, zina ya da hakaret gibi hafif suçlarda da uygulanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti

Bu yıl Ocak-Haziran ayları arasında İran'da 141 infaz yapıldığına dikkati çeken raportör, ülkede ayrıca 83 "gizli" infazın yapıldığını ileri sürdü.

Sadece Mayıs'ta 53 kişinin idam edildiği ülkede, ölüm cezası verilen suçların büyük çoğunluğunu uyuşturucuya bağlı suçlar oluşturuyor.

Öte yandan Şahid, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyerek, işkence iddialarını soruşturmak için Tahran hükümetini göreve davet etti.

Şahid, ifade özgürlüğü ve insan haklarını çiğnememek ve barış sürecine katkıda bulunmak için, Tahran'ın, toplum ve ülke güvenliğini tehdit eden suçların tanımını yapması gerektiğini belirtti.

İran'a gitme izni alamayan raportör, İran'da Şubat-Haziran'da 124 davayı araştırmış, ülkede yaşayan veya ülke dışından pek çok İranlı ile görüşmeler yapmıştı.

Raporda, İran'daki tablonun insan hakları açısından çok "endişe verici" bir hal aldığı öne çıkıyor.

Ahmed Şahid, BM Genel Kurulu kararıyla, 2011 Nisan ve 2012 Mart'da 2 rapor daha hazırlamıştı.

Muhabir: Esma Arslan - Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA