Barroso: Nobel Ödülü Avrupa'ya AB’nin El Üstünde Tutulması Mesajını Veriyor

Nobel Barış Ödülü’nün Avrupa Birliği’ne verilmesi ekonomik kriz sebebiyle zor günler yaşayan AB liderlerini sevindirdi.

“Bu sabah uyandığımda bu kadar güzel bir gün beklemiyordum.” diyen AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, “Bu hem AB hem de 500 milyon Avrupalı için büyük bir onur.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin, 2. Dünya Savaşı’nın yıkıntılarından doğduğunun asla unutulmaması gerektiğini ifade eden Barroso, AB projesinin, Soğuk Savaş’ın ayırdığı ülkeleri yeniden birleştirmeyi başardığını dile getirdi. AB Komisyonu Başkanı Barroso, Nobel ödülünün, zor zamanlarında dahi AB’nin tüm dünyadaki insanlara ilham kaynağı olduğunu ve uluslararası toplumun güçlü bir AB’ye ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyledi.

Barroso, “Nobel Barış Ödülü Komitesi ve uluslararası toplum Avrupa’ya çok güçlü bir mesaj gönderiyor: AB o kadar kıymetli bir değerdir ki bunu Avrupalıların ve tü dünyanın yararı için el üstünde tutmalıyız.” diye konuştu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise Finlandiya’da yaptığı açıklamada, AB’nin barış kurucu olarak gördüğü işlevin tanındığını vurguladı. Avrupa’da yüz yıllardır devam eden savaşlara artık son verdiklerini ifade eden Van Rompuy, “AB varken artık bu tür savaşların olması da mümkün değil. Bu yüzden AB, dünya tarihinde oluşturulan en büyük barış üreten kurumdur.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Avrupalıların yeterince değer vermediği barış, refah ve entegrasyon başarılarını Nobel Komitesi’nin gereken değeri gösterdiğini söyledi.

Schulz, “Bu ödülü, Avrupa entegrasyonunun daha ileri götürülmesi, Avrupa’yı ihmal etmek yerine onun inşa edilmesine yönelik bir çağrı olarak değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.Öte yandan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Nobel ödülü dolayısıyla AB'yi en sıcak şekilde kutladığını belirtti.

Rasmussen, Avrupa'yı şekillendiren iki kurum olarak AB ile stratejik ortaklığı daha da geliştirmek istediklerini vurguladı .