SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Balcı Açıklama Yaptı

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Balcı, 80 ve 90'lı yıllarda Kemalizmi bozmaya çalışan PKK'nın AK Parti hegemonyasını anti-Amerikancılıkla bitirmek istediğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Ortadoğu, Siyaset ve Toplum'' kongresinde konuşan Balcı, Kürt hareketinin 3 döneme ayrıldığını anlattı.

1980'lerde PKK'nın sosyalizmi kullanarak mücadeleye başladığını, anti-Amerikan söylemiyle yola çıkan PKK'nın Türkiye'yi Amerikan işbirlikçisi olarak gösterdiğini belirtti.

1990'da Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle PKK'nın mutlak anti-Amerikancılık düşüncesini bıraktığını kaydeden Balcı, PKK'nın demokrasi ve insan haklarını kullanarak Türkiye'yi Amerika'ya şikayet ettiğini söyledi.

2000'lerde ise PKK'nın 80'lerdeki görüşüne geri döndüğünü ifade eden Balcı,''2000'lerde ise AK Parti üzerinden anti-Amerikancılık var. Dolayısıyla PKK, 80'lerdeki görüşüne geri döndü. Bunun nedeni, AK Parti'nin, Kürtlerin yoğun olduğu doğu ve güneydoğu bölgelerinde ciddi oy almasıdır'' dedi.

Anti-Amerikancılığın Kürt hareketinde başlangıç unsuru olarak görüldüğünü aktaran Balcı, ''80'li, 90'lı yıllarda Kemalizmi bozmaya çalışan PKK, bugün AK Parti'nin hegemonyasını anti-Amerikancılık politikasıyla bitirmek istiyor'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Enes Duran - Mehmet Özcan

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA