TZOB'un 5 Milyon Üyesinin 1 Milyonu Sgk'lı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB'un üyesi sayısının 5 milyonu aşmasına rağmen SGK'da kaydı bulunan üye sayısının 1 milyon olduğunu söyledi.

SGK Sakarya İl Müdürlüğü'nce Karasu Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun olumlu sonuçlar verdiğini kaydetti.

Bayraktar, 2008 yılında çıkarılan kanunla SGK'nın önemli bir kurumsal yapıya kavuştuğunu, 4-A, 4-B ve 4-C kadrosunda çalışanların tek çatı altında toplandığını belirterek, reform sayesinde kurumun gelirlerinde önemli artış sağlandığını kaydetti.

Bayraktar, reformun ardından devletin katkısı hariç, toplam gelirlerde reel olarak yüzde 31,82 artış sağladıklarını belirterek toplam giderlerde de reel anlamda yüzde 24,67'lik artış olduğu bilgisini verdi. Bayraktar “'Devlet katkısını da dahil ettiğimiz zaman gelirlerimizde yüzde 118 oranında artış var. Bu şekilde açıklarımızı kapatacağız.'' dedi.

Bayraktar, SGK'nın 133 milyar liralık gelirinin 93 milyar lirasının primlerden oluştuğunu , 158 milyar lira da gideri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “ Yani biz bu açığı kapatıp devlet katkısını asgariye indirmek istiyorsak prim gelirlerini artırmamız gerekiyor. Prim yapılandırmasında 7,7 milyar lira elde ettik. Bunun dışında bir yılda yaklaşık bir milyon kişi, sosyal güvenlik kapsamına alındı. Yani 2008 yılında sosyal güvence kapsamındaki kişi sayısı 15 milyonken, geçtiğimiz haziran ayında 18 milyon 514 bine yükseldi. Demek ki kayıt dışılığı azaltmaya başlamışız, yavaş yavaş insanımızı kayıt altına almaya başlamışız.''
EN ÇOK KAYIT DIŞI TARIMDATZOB'un ülke genelinde 5 milyon üyeye en büyük meslek gruplarından biri olduklarını anlatan Bayraktar, buna rağmen tarım sektöründe kayıt dışılığın çok büyük boyutlara ulaştığının altını çizdi. Bayraktar, ''En çok kayıt dışılık maalesef tarım sektöründe. Yani TZOB olarak 5 milyon üyemiz var. Ancak sosyal güvence kapsamındaki üye sayımız 1 milyon civarında. Bu konuda özellikle tarım alanında önemli mesafeler almamız gerekiyor." diye konuştu.

Bayraktar, kadın çiftçileri ön plana alarak kayıt dışılığı azaltmak istediklerini, 1983 yıllarında kadın çiftçiler için aile reisliği konusunda önemli problemler olduğunu dile getirerek, “ Bu yüzden kadın çiftçilerimizin kaydı mümkün değildi. Bu durumu da düzelttik. Geriye dönük borçlandırmalarını da yaptık.'' şeklinde konuştu.