Tarihi Radyolara İkinci Ömür

Televizyon tamirciliğinden emekli olduktan sonra asırlık radyo ve pikapları tamir etmeye başlayan Ahmet Şağin, eksik parçaları yeniden imal ederek dinlenebilir hale getiriyor.

Kent Meydanı'nda açtığı sergiden sonra Merinos'ta yeni kurulan Enerji Müzesi'nde radyo bölümü oluşturan Ahmet Şağin, çocukları gibi sevdiği cihazları her gün tamir edip kullanılır hale getirmekten büyük zevk alıyor. 30 yıl elektronik cihaz tamirciliği yaptıktan sonra emekli olup dükkanını kapatan Ahmet Sagun, şimdi Darmstad'da oturduğu apartmanın odunluğunda yine eski radyoları canlandırmayı sürdürüyor. 50 ile 100 yıl öncesine ait cihazları önce tozlarından arındıran 55 yaşındaki Ahmet Şağin, ardından hoporlör ve diğer kısımlarının çalışmasını sağlıyor. Perdesi yırtık olanlara yeni dokuttuğu bezlerden gerip, ahşap kasaların bakımını yapan radyo tamircisi Şağin, cihazların dinlenir olması için ilaveler de yapıyor

Günümüzde eski radyoların aldıkları kısa ve orta dalga yayınlar kalmadığı için eski tip radyoların kasalarına FM tipi alıcılar yerleştiren Ahmet Şağin, eksik olan parçaları da tornada yeniden imal ettiriyor. Kafasında bu radyo çalışmaz, bu pikap çalmaz diye bir düşünce bulunmadığını belirten Ahmet Şağin, "Benim haberlerimi görenler Kıbrıs'tan veya Türkiye'nin diğer ucu Artvin'den Bursa'ya cihaz getiriyor. Çünkü insanlar 40-50 sene önce dedelerinin, ninelerinin ajans dinlediği, büyük paralar ödeyip aldıkları cihazları terk etmek istemiyor. Bazıları bu cihazların kullanılamayacağını düşünerek eskicilere veriyor. Ancak biz onları da alıp yeniden fonksiyonel hale getiriyoruz. Zamanında efsane olup, bugün üretimi olmayan yüzlerce marka cihazı yeniden kullanılabilir hale döndürüyoruz. Bu bizim için büyük bir keyif. Çocuklarım kadar sevdiğim radyo ve pikaplarımın, benzeri olanları da talep edenlere veriyorum. Hiçbir cihaz çalışmaz diye kimse düşünmesin. Bütün pikap, radyo, televizyon ve gramafonlar tekrar kullanılabilirler. Bu konuda son yıllarda bir hassasiyet oluşmaya başladı.

Gençler de eski plaklardan çıkan sesin, dijital ortamda dinlediklerinden çok daha kaliteli olduğunu fark etmeye başladılar. Sadece dinleyiciler değil, üreticiler de amfilerde tekrar tüplü sisteme geri dönüş yaptılar. Kaliteli ürünler eski teknolojiyi güncelleyerek kullanıyor. Biz evinde nostalji yaşatmak isteyenlerin, dede yadigarlarını sokağa terk edemeyenlerin yanındayız" dedi.

Ankara'da bir radyo müzesi olduğunu kaydeden Ahmet Şağin, "Bursa da geçmişi olan bir şehir; çok entresan cihazlar görüyoruz. Bu asırlık pikap, radyo ve televizyonların sergilenebileceği bir müze binası bana tahsis edilirse 500'e yakın cihazı güzel bir konsept ile günümüz çocuklarına anlatma fırsatı buluruz. Bu konuda mahalli idarecilerden destek bekliyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'nin Merinos'daki Enerji Müzesi'nde bize 50'den fazla radyoyu sergileme fırsatı vermesi bu iş için bir kıvılcım oluşturdu. Gelecekteki yöneticilerin mutlaka Bursa'ya bir radyo müzesi kazandıracaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Bir radyonun tekrar ses vermesi bazen günler alsa dahi, Ahmet Şağin'in lügatında, "Bunu çalıştıramayız" ifadesi yok. Dedelerinin radyosunu evin deposundan ümitsizce alıp gelenler, "Ahmet abi" ile konuştuktan sonra evlerine mutlu dönüyor. Bu arada evdeki eski pikaplar ve sesler de Ahmet Şağin sayesinde yeniden duvarlarda yankılanıyor. Ahmet Sagun'un tavsiyesi ise, kimsenin eski radyosunu çöpe atmaması. Çalışmaz diye bir kavram olmadığını tekrarlayan emektar radyocu, eski cihazların çok daha sağlam olduğu için her türlü tamirinin yapılmasının mümkün olduğunun altını çiziyor .
Kaynak: İHA