Rusya, Dünya Kupası’na 20 Milyar Dolar Harcayacak; 1,5 Milyon Ziyaretçi Bekliyor

Rusya Spor Bakanı Vitali Mutko 2018 Dünya Kupası için 600 milyar ruble (20 milyar dolar) harcama yapacaklarını açıkladı.

Rusya, Dünya Kupası’na 20 Milyar Dolar Harcayacak; 1,5 Milyon Ziyaretçi Bekliyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce açıkladığı 10 milyar dolarlık rakamın iki katı yatırım planlanması dikkat çekti.Turnova’nın yapılacağı 11 Rus kentinin açıklanmasının ardından konuşan Mutko, 12 stadyumun bir kısmının yeniden yapılacağını, bir kısmının da onarılacağını söyledi.

Mutko’ya göre en çok harcama karşılaşmaların yapılacağı şehirlerde otel, ulaşım ve diğer altyapı inşaatlarına gidecek.FIFA Başkanı Sepp Blatter’la birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendirmede bulunan Rus bakan, “Bunlar Son rakamlar değil. Bu kaba bir tahmin. En yüksek seviyede karşılaşmaların yapılabilmesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Kamu ve özel sektör arasında yatırımların yarı yarıya paylaşılacağına değinen Mutko, 1070 civarında bina ve diğer alt yapı tesislerinin yapılacağını söyledi.

Yeni yapılacak tesisler arasında; yollar, oteller, havalimanları, hastaneler ve diğer güvenlik binaları bulunuyor. Moskova dahil henüz hiçbir kentin karşılaşmalar için hazır olmadığına değinen Bakan, bir an önce çalışmalara başlayacaklarını aktardı.Diğer taraftan 2012 Dünya Kupası için Rusya’ya 1,5 milyon futbolseverin gelmesi bekleniyor. Tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Rusya’da 64 maç 11 ayrı kentte oynanacak. Uluslar arası Danışmanlık Şirketi Ernst & Young Rusya bürosu, 2018 Dünya Kupası’nın Rusya’ya yaklaşık 1 milyon istihdam ve 527 milyar ruble (18 milyar dolar) artı gelir sağlayacağını açıklamıştı.
2006’da Almanya Dünya Kupası nedeni ile yüzde 0,5 artı büyüme sağlarken, Güney Afrika ise 2006-2010 arasında yüzde 0,5’le yüzde 2,2 arasında artı büyüme sağlamıştı .