Mersin’de Okul Yapacak Arsa Bulunamıyor

İçel İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, İçel’de en önemli sorunlarının okul yapacak arsa bulamamak olduğunu belirterek, “4 tane 200 dönümlük yer gösterebilsek Bakanlığımız 20-30 okul yapacak ama yok.

Mersin’de Okul Yapacak Arsa Bulunamıyor
Sadece bir tane bulabildik” dedi.

İçel’deki okul ve derslik sıkıntısıyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Gül, İçel’de 2003’ten önce 7 bin derslik varken, bu tarihten sonra derslik sayısının 11 bin 500’e çıktığını ifade ederek, bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar fazla derslik yapılabildiğini vurguladı. Buna rağmen özellikle merkez Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir ilçeleri ile Tarsus ilçesinde liselerde derslik ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Gül, bu sorunu da tüm kapasiteleri zorlayıp, liselerde kullanılmayan alanları sınıflara çevirerek çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Okulları süratle iyileştirip güzelleştirdiklerini vurgulayan Gül, “Toroslar’da bir yeni okulumuz tamamlandı ve lise olarak bu yıl eğitime başladı.

Yani sıkıntı yaşamayacağız. Okulumuzun adı Toroslar Anadolu Lisesi ama Mezitli ilçesinin Davultepe Mahallesi’nde. Neden Davultepe’de? Biz ekonomik kaynakları en verimli şekilde kullanmak istedik. Ben Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geldiğimde baktım ki, önceki yıllardan devreden işler var, bir türlü sorun çözülemiyor. Mesela Toroslar’a Anadolu Lisesi koymuşuz ama arsa sorunu var, devam ediyor, yıl olarak sürekli aktarılıyor. 2003’ten beri aktarılan okullar var, çözülemiyor. Bu böyle olmaz. Sorun varsa biz bu okulu taşıyacağız, nerede arsa bulursak oraya taşıyacağız. Davultepe’de arsa bulduk, okulu oraya taşıdık. Tabi Toroslar’a Toroslar Anadolu Lisesi adıyla programı çıktığı için orada da aynı adla inşaat başladı.

Böyle çok okul yaptık ve sorunu da çözdük açıkçası. Para var, arsa sorunu var diye okul yapmıyoruz, öteliyoruz, erteliyoruz. Biz bunu arsa olan ilçelere kaydıralım, arsa sorunu çözümlendiğinde oraya tekrar okul koyalım dedik. Mantıklı olan budur ve o noktada başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

“MERSİN’DE ARSA ÜRETEMİYORUZ” İçel’de en önemli sorunlarının okul yapacak arsa bulamamak olduğunun altını çizen Gül, bu çerçevede okul yapımında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

“İçel’de arsa üretemiyoruz ve okul yapamıyoruz” diyen Gül, İçel’de geçmişte hep sorunlu arsaların okul arsası olarak gösterildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Genellikle çok mülk sahipli bir parsel okul yeri olarak gösterilmiş. Şimdi bunları kamulaştırmak çok zor; 200 kişiyi nereden bulup, görüşerek anlaşacaksınız ve kamulaştıracaksınız? Elimizde okul yapacak paramız var ama arsamız yok. Bu noktada Orman Bölge Müdürlüğümüz sağ olsun bize okul yeri olarak çok miktarda arsa verdi. Son olarak 200 dönüm daha verdi. Geçmişte de 300 dönüme yakın vermişti. Şimdi buraların imarda eğitim alanı olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bunu çözmeye çalışıyoruz.” “ARSA GÖSTEREBİLSEK BAKANLIK 20-30 OKUL YAPACAK” Arsa sorununu çözdüklerinde İçel’deki okul ihtiyacını da rahatlıkla gidereceklerine vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Gül, önlerinde çok büyük bir fırsat olduğunu, ancak değerlendiremediklerini belirterek, şunları söyledi: “Şu anda Milli Eğitim Bakanlığımız bize diyor ki, ‘bize 4 tane 200 dönümlük yer gösterin, ihtiyaç olan yerlerde size 20-30 tane okul yapalım’. Yani bakın İçel’in tüm ihtiyacını bitirecek. Ama yok, bir tane bulabildik, o da Orman Bölge Müdürlüğümüz 200 dönümlük bir yer verdi. Ama son yıllarda çok güzel okullar yapıyoruz, zaten biliniyor. Başbakanımız İçel’e geldiğinde 40 tane okul, birkaç tane derslik ve spor salonu açılışı yaptı. 80 milyon TL’nin üzerinde sadece okulların tutarıydı.”
Kaynak: İHA