Kalbinizin Sesini Dinleyin

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, gün içinde aktif olunarak kalp sağlığının kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Kalbinizin Sesini Dinleyin
2000 yılından bu yana her yıl Eylül ayının Son Pazar günü Dünya Kalp Günü olarak kutlanıyor. Dünya Kalp Günü, insanları her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin bilgilendirmek için düzenleniyor.

Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı bir kalp için; kardiyovasküler risk faktörlerini tanımak ve önleyici davranışları yaşam biçimi haline getirmek gerektiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, “Sağlıklı beslenmek için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın ve herkesi böyle davranmaları için cesaretlendirin. Tütüne ‘hayır’ deyin. Koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir. Tütün yasağına dayanarak işyerinizin yüzde 100 dumansız olmasını sağlayın. Sigara bırakma hizmetlerinin benimsenmesini destekleyin, tütün kullanmayı bırakmak isteyen çalışanları yardım almaları konusunda cesaretlendirin” dedi.

Sağlıklı vücut ağırlığının korunmasının kalp sağlığı açısından önemine işaret eden Okur, “Kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar. Yüksek kan basıncı, inmenin birinci sıradaki risk faktörüdür ve tüm kalp hastalıkları ve inmelerin yaklaşık yarısının en önemli nedenidir. Değerlerinizi bilin; kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kütle indeksinizi ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınızı iyileştirmek için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz. Alkol tüketiminizi sınırlayın; tükettiğiniz alkollü içecek miktarını sınırlayın. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine ve kilo almanıza neden olabilir” diye konuştu.

Kalp sağlığı için sağlıklı gıdaların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Okur, şunları önerdi: “İşyerinizdeki yemekhane veya kantinden sağlıklı yiyecekler talep edin veya sağlıklı menüler sunan civardaki kafe veya restoranları bulun. Stresten uzak durun; Her ne kadar stres, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilidir. Biraz temiz hava alabilmek amacıyla öğle yemeklerinizi işyerinden uzak yemek için zaman ayırın. Çalışıyorsanız gün boyunca düzenli aralar verin-esneme hareketleri veya günde iki kez 5 dakika egzersiz yapmayı deneyin”
Kaynak: İHA