Aydın’da Yüzlerce Kişi Hayvan Hakları İçin Yürüdü

Aydın’da Hayvanları Koruma Kanunu tasarısına karşı çıkan yüzlerce kişi, hayvan hakları için yürüdü.

Aydın’da Yüzlerce Kişi Hayvan Hakları İçin Yürüdü
Yürüyüşte kortejin en ön sırasında yer alan hayvanlar renkli görüntüler oluşturdu. TBMM’ye sunulan Hayvanları Koruma Kanunu tasarısına Türkiye’nin farklı birçok ilinde olduğu gibi Aydın’da da hayvan severleri harekete geçirdi. 5199 sayılı kanunda yapılacak değişiklikler arasında geçen “uyutma” kelimesiyle ve sokak hayvanlarının toplanarak doğal yaşam parklarına götürülmesine tepki gösteren hayvan severler, kanun tasarısına tepki gösterdi.

Aydın merkez Zafer Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişilik kalabalık ellerinde pankartlar ve sloganlar eşliğinde İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. Kortejin en ön sırasında yer alan hayvanlar, renkli görüntüler oluşturdu. Sahipleri tarafından bebek arabasında taşınan iki köpek ile bir bacağı kesilmiş olan diğer bir köpek, yürüyüşün en çok ilgi gören kahramanları oldu. Kalabalık grup 'Kanlı yasaya hayır', ‘Hayvan katliamına hayır’, ‘Ölüm yasasını istemiyoruz’, ‘Uyumayın ki; uyumasınlar. Sokakları cansız bırakmasınlar’, ‘Yaşam onlarında hakkı’, ‘Katil değiliz hayvan severiz’ ve ‘Sessiz kalma, suça ortak olma’ gibi pankartlar açıp, sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüdü.

Sulupark önünde toplanan kalabalık adına konuşan Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi Şenay Tekinbaş, “Sahipli ve sahipsiz hayvanların belediye sınırları içinde ve dışında başıboş bırakılmaması demek köpeklerin yalnızlığa itilmesi demektir. Ayrıca Türkiye’de 35 bin köy vardır. 5199 sayılı kanunda yapılacak değişiklikler arasında geçen 'uyutma' kelimesi ve sokak hayvanlarının toplanarak doğal yaşam parklarına götürülecektir. Bu yeni yasa teklifi ile çok açık bir şekilde dışarıda hiç kedi-köpek kalmamasını hükme bağlamıştır. Sokaklarda, köylerde, çiftliklerde, beldelerde, yaylalarda milyonlarca kedi ve köpek var. Belediyelerin bunları canlı olarak toplama ekipleri yok, toplanan hayvanlara bakım ve tedavi imkanları ise hiç yok. Dolayısıyla bu hayvanların hepsi toplama adı altında öldürülecektir. Bu yasa teklifi kedi ve köpekler için hazırlanmıştır ve bu bir katliam yasası olacaktır. Lütfen bu kanun geri çekilsin” dedi.

Düzenlemeyle evlerde bakılan hayvanların sayısına kısıtlama getirildiğini savunan Tekinbaş, “Meclis’e giden 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği yasa tasarısı sahipli sahipsiz bütün hayvanları felaketin eşiğine getirmiştir. 5199 sayılı Yasanın 4a maddesi der ki 'Her hayvan eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptir’ ama geldiğimiz nokta hayvanların yaşam hakları ellerinden alınmak üzeredir. Gelin hayvanların haklarını elinden almayalım. “Üretimi yasak olmasına rağmen denetim altına alınamayan, dövüştürülmesine engel olunamayan bu ırklara ait köpeklerin 3 ay içinde barınaklara teslim edilmesi öngörülmektedir. Bu kadar ağır bir hayvan katliamına yol ve yön açacağı kuvvetle muhtemel bir tasarının TBMM’den geri döneceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TBMM’ye sunulan Hayvanları Koruma Kanunu tasarısını ıslık ve düdükler protesto eden hayvan severler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı .
Kaynak: İHA