Ahlat Patatesi İhracat Desteği Bekliyor

Bitlis’in Ahlat İlçe Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden, turunçgillerde uygulanan ihracat desteğinin patatese de uygulanmasını istediklerini belirterek; “Hollanda, Konya kadar, fakat bizim 77 katımız kadar ihracat yapıyor” dedi
Necat Demirden, patates hasadı nedeniyle ilçedeki patates tarlalarında incelemelerde bulunarak çiftçilerin hasatlarını yerinde inceleyip onlarla beraber hasat yaptı.

Patates tarlasında gazetecilere açıklama yapan Necat Demirden, “Bu yıl patates hasadına başladık. Bütün çiftçilerimize bol kazanç ve bol ürün diliyoruz. Hasat nedeniyle tarlalarda yapmış olduğumuz incelemelerde patateste çok yüksek bir verim beklemekteyiz. Bu yılki verimden çok memnunuz. Rekoltemiz çok yüksek. Kalite olarak da en üst kaliteyi yakalamış durumdayız. Kısacası patateste, rekoltede ve kalitede hiçbir sorunumuz yok” dedi.

“İÇ PAZAR SORUMUZ YOK, HEDEF DIŞ PAZAR”

Pazar sorununa da değinen AHZO Başkanı Necat Demirden, iç piyasada pazar sorunu yaşmadıklarını belirterek, amaçlarının Ahlat patatesine dış pazar oluşturmak olduğunu kaydetti.

Demirden, “Bütün iç piyasayı zaten kendi elimizde bulunduruyoruz. Pazar sıkıntımız yok gibi. Fakat bizde artık bu pazarı aşmak istiyoruz. Dış piyasaya açılmak istiyoruz. Kabuğumuzdan çıkmak istiyoruz. Türkiye'nin her tarafına patates gönderiyoruz, ama artık ihracata da yönelmek istiyoruz. Sadece iç piyasa ile yetinmek istemiyoruz, çünkü bu yıl 150 bin ton patates üretimi bekliyoruz. Binlerce işçi çalışmaktadır. Yaklaşık bin aile geçimini patatesçilik ile sağlamaktadır. Toplam 25 bin dekarlık bir ekim alanımız var” diye konuştu

“TURUNÇGİLLERDE UYGULANAN İHRACAT DESTEĞİ PATATESE DE UYGULANSIN”

AHZO Başkanı Necat Demirden, turunçgillerde uygulanan ihracat desteğini beklediklerini ve bu konuda Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da konuya dikkat çektiğini söyledi.

Demirden, “Turunçgillerde uygulanan ihracat desteğinin patateste de uygulanmasını istiyoruz. Artık bizde dış ülkelerle rekabet etmek istiyoruz. Araştırdığımızda bir bakıyorsunuz Hollanda Konya kadar. Fakat Hollanda nerdeyse Türkiye genelinde bizim 77 katımız kadar ihracat yapıyor. Biz artık sadece Doğu Anadolu'da Hollanda'yı geçmek istiyoruz. Artık biz terörle anılmak istemiyoruz. Üretimimizle, verimimizle, çalışmalarımızla gelişmek istiyoruz. Bizde ihracat yapalım. Artık dış ülkelere uygulanan ihracat desteği bize de uygulansın. Bize de kolaylıklar getirilsin. Biz sadece bunu talep ediyoruz. Tarlalarımızda çiftçilerimiz gerçekten çok çalışıyor. Çok büyük emek sarf ediyorlar. Hepsi çoluk çocuğunun ekmeğini kazanmanın peşinde koşuyor. Çok fazla bir şey istemiyoruz, sadece ihracat desteği verilsin yeter. Ürünlerimizi ihraç edelim. Artık Ahlat patatesini bir marka haline getirdik. Türkiye'ye zaten açıldık, tüm dünyaya sesimizi ihracatla duyurmak istiyoruz. Sesimizi ürünlerimizin kalitesiyle, çeşitliliği ile duyurmak istiyoruz” dedi Ahlat patates üreticilerinden Maşallah Babahan ise, ilçede yetişen patatesin lezzetli ve kaliteli olduğunu söyleyerek, “Bu yılki patatesin veriminden memnunuz. Patatesimizin artık yurt dışına ihraç edilesi için yetkililerden destek bekliyoruz. Artık patatesinde mısır gibi, ayçiçeği gibi yurt dışına ihraç edilmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA