Bakan Çağlayan: Türkiye’yi Ekonomide Şampiyonlar Ligine Taşıyacağız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, artık milli mücadelenin ekonomik alanda verildiğini söyledi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde Mango Gıda’nın Narenciye Tesisi’nin açılışını yapan Çağlayan, Ocak ayının ilk haftasının Çukurova açısından tarihi önemi olduğuna işaret etti. Çağlayan, “Bölgede milli mücadelenin ilk başladığında eskiden Adana`ya bağlı olan Dörtyol’da ilk kurşun sıkıldı. 3 Ocak Mersin, 5 Ocak Adana, 7 Ocak`ta Hatay`da Fransızlar ülkeden kovuldu. Bu günlerde milli mücadele başladı. Şimdi milli mücadelenin başka bir boyutundayız.” dedi.
Türkiye’nin ekonomik milli mücadelesinin cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2023 hedefleri olduğunun altını çizen Çağlayan, bu tarihe kadar yapılacak yatırımlarla şu anda dünyanın ekonomik liginde 16. sırasında yer alan Türkiye’nin ilk 10’un içinde şampiyonlar ligine taşıyacaklarını ifade etti.

Sanayinin içinden gelen birisi olarak işadamlarının başı dik ve onların önündeki engelleri kaldırmak için çalıştığını anlatan Çağlayan, “Hükümetlerin görevi buldozer gibidir. İş dünyasının önündeki bütün engelleri kaldırarak, koşabilecekleri alanları oluşturmak, bizlerin görevidir. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ne defalarca gelmemin sebebi de budur. Siz yatırım yapın ben her zaman sizlerin emrinde olmaya devam edeceğim.” diye konuştu.


ADANA VE MERSİN BİRLİKTE YARIŞACAK
Yatırım ve istihdamın cesaret, fedakârlık isteyen bir konu olduğunu açıklayan Çağlayan, Mersin milletvekili olarak tüm Çukurva’nın bakanı olmaktan şeref duyduğunu bildirdi. Adana, Osmaniye ve Hatay’a yapılacak yatırımların Mersin kadar özel ilgi alanı içinde yer alacağını belirten Çağlayan, Adana ve Mersin’in birbirleriyle yarışıp, tepişen iller değil; birlikte yarışan kentler olacağını vurguladı. İki ilin potansiyellerini birlikte değerlendireceğine işaret eden Çağlayan, Bölgesel Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın ihalesinin yapıldığını ve kısa bir sürede inşaatına başlanılacağını anlattı. Yapımı düşünülen Mersin Konteyner Limanı’nın dünyaya açılan önemli bir kapı olacağını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
“El ele vererek, koşacağız. Türkiye çok önemli bir yaş meyve–sebze ihracat merkezidir. Yaklaşık 2.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunu söylerken Adana 1 milyar 750 milyon dolar, Mersin 1 milyar 330 milyon dolar, Osmaniye 330 milyon dolar, Hatay 2 miyar dolar olmak üzere dört ilde toplam 5.3 milyar dolar ihracat gerçekleşiyor. Böylesine lojistiği uyun bir bölgeye bu rakam yakışmıyor. Evvel Allah ilk hedefimiz Türkiye ihracatının yüzde 10’nu bu dört ilde sağlamaktır. Bunun için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”

NARENCİYE İHRACATI 1.1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Bölgedeki dört ilin yaptığı toplam ihracatın dörtte birinin yaş sebze– meyve olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Çağlayan, bu ihracatın yarısının narenciyeden kaynaklandığını söyledi. Bölgenin bu sahadaki avantajları üzerinde duran Zafer Çağlayan, ilk defa cumhuriyet tarihinde narenciye ihracatının 1.1 milyar doları geçtiğini dile getirdi. Müteşebbislerin dünyanın her yerinde Türk bayrağını gururla dalgalandırdığını belirten Çağlayan, 246 gümrük bölgesine ihracat yapıldığını hatırlattı.

Türkiye’de bir gram üretimi daha olmayan ve yaklaşık 750 milyon dolara ithal edilen bir ürünün yatırımın Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde yapıldığını belirten Çağlayan, daha çok yabancı yatırımcının ülkeye geleceğini söyledi. 2011 yılının 10 ayında Türkiye’ye gelen doğrudan sermaye, yabancı yatırımcı tutarının 11.5 milyar doları bulduğu açıklayan Çağlayan, bu rakamın 2010’un aynı dönemine göre iki katı olduğunu ifade etti.
Doğrudan sermaye ve yabancı yatırımcıların yüzde 85’nin Avrupa’dan geldiğini aktaran Çağlayan, “Türkiye Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında bir cazibe merkezi olmuştur. Yatırama gelenler kaşımız, gözümüz için değil, ülkenin ekonomik, siyasi istikrarına, genç nüfusuna, kalifiye insan gücü ve lojistiğine geliyor. Gelmeye devam edecekler.” şeklinde konuştu.


OSB SON 10 YILIN REKOR BÜYÜMESİNE ULAŞTI
Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü ise Hintli bir firmanın bölgede 150 kişiyle istihdam sağladığını söyledi. Hintli bir başka firmanın yine bölgede yatırıma başlayacağını anlatan Sütcü şu bilgileri verdi: “OSB’nin 1. bölgesinin yüzde 99’u dolmuş halde. 2. Bölgenin yarısından fazlası yatırımcılara tahsis edildi. Yeni yatırımcılar bekliyoruz. 2010 yılında Başbakan Erdoğan’ın eliyle 35 yeni tesisin açılışı yapıldı. Son 10 yılın rekor büyümesine ulaştık. 2011’de krizden çıkışın göstergesi olarak elektrik tüketiminde yüzde 25’lik artış söz konusu. Yani OSB büyümesi devam ediyor, Avrupa ve dünyanın başka ülkelerinde yatırımcı çekiyoruz.”
Türkiye’de 80’e yakın tür yaş meyve-sebzede pazarın tedarikçisi Mango Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karak ise şu anda İngiltere, Rusya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Bosna ve Moldova’ya ihracat yaptıklarını açıkladı. 2012 yılında Antalya’da Türkiye’nin ve Avrupa’nın en modern tesisini hayata geçireceklerini müjdeleyen Karak, meyve–sebze ihracat rakamlarını 30-40 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı. Karak, cumhuriyetin 100. yılında ise 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Bakan Zafer Çağlayan, Vali Hüseyin Avni Coş ve diğer katılımcılar açılışını yaptıkları tesisi gezdi.